«Παίρνει σάρκα και οστά» η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παίρνει σάρκα και οστά» η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis
Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της εταιρείας ακίνητης περιουσίας. Τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, πόση είναι η αξία του.

Προχωράει ο σχεδιασμός της Fourlis προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του βραχίονα ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου.

Χτες, η εταιρεία Fourlis γνωστοποίησε ότι την 12η Ιουλίου 2021 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της Trade Estates ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ).

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 173.527.378 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

Σκοπός της Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας («Big Bοxes») και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων ακινήτων και εκτός ομίλου Fourlis, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας και απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το γκρουπ ανακοίνωσε την κάθοδό του και στο project του Ελληνικού με τη δημιουργία ενός εμπορικού πόλου 30.000 τ.μ., τον οποίο θα αναπτύξει και θα εκμεταλλεύεται ο όμιλος εντός του οικοπέδου. Την επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ θα αναλάβει η εταιρεία Trade Estates του ομίλου και θα περιλαμβάνει τα εμπορικά «σήματα» του ομίλου (ΙΚΕΑ, Intersport, Athlete’s Foot) αλλά και τρίτους μισθωτές.

Τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης αναμένεται να προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό αλλά και μέσω της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ. Άλλωστε, η είσοδος της Trade Estates στο χρηματιστήριο αποτελεί βασικό στόχο του γκρουπ και εκκρεμεί εδώ και καιρό.

Στο χαρτοφυλάκιό της Trade Estates ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, logistic center στο Σχηματάρι, αλλά και logistic center στα Οινόφυτα. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονταν σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση του ομίλου, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ (ένα στη Θεσσαλονίκης 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ). Επίσης, ανήκει εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ), logistic center στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ), αλλά και logistic center στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, ο στόχος είναι σε βάθος διετίας η νέα ΑΕΕΑΠ να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της, δηλαδή να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης/προσθήκης νέων καταστημάτων του ομίλου είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους. Δηλαδή δεν αποκλείεται το μοντέλο αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι μάλιστα που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν στην εταιρεία ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Όπως σχετικά πρόσφατα είχε αναδείξει σε σχετικό θέμα το insider, πληροφορίες της αγοράς έκαναν λόγο για συνεργασία ανάμεσα στον όμιλο Fourlis με την Ten Brinke Ελλάς για πλάνο δημιουργίας εμπορικών πάρκων σε Πάτρα και Ηράκλειο. Όσον αφορά στην Πάτρα, πρόκειται για ακίνητο 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε από την Ten Brinke πέρυσι, στο πλαίσιο σχετικού πλειστηριασμού. Το τίμημα ανήλθε σε 3,3 εκατ. ευρώ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης το νέο εμπορικό πάρκο αναμένεται να υλοποιηθεί, κοντά στο αεροδρόμιο σε έκταση 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates έχει πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στο σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. με μισθωτές αλυσίδες όπως οι Κωτσόβολος, Jumbo, AB Βασιλόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider