Άγγιξε το διάστημα ο Ρίτσαρντ Μπράνσον - Ο Μπέζος το αρνείται

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άγγιξε το διάστημα ο Ρίτσαρντ Μπράνσον - Ο Μπέζος το αρνείται
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας και βγήκε στο διάστημα σήμερα το πρωί.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας και βγήκε στο διάστημα σήμερα το πρωί, εκπληρώνοντας μια φιλοδοξία που είχε από πάντα και άρπαξε την πρωτιά από τον ανταγωνιστή του, Τζεφ Μπέζος, σε αυτή την ιδιότυπη «κούρσα του διαστήματος», που σκοπό έχει να διανοίξει τον ορίζονται των ταξιδιών στο διάστημα ως μέρος του εμπορικού τουρισμού και να δείξει ότι ένα τέτοιο ταξίδι είναι ασφαλές και εφικτό.

Μετά από 17 χρόνια απογοητεύσεων και καθυστερήσεων, μπόρεσε ο Μπράνσον να ξεπεράσει τα όρια της Γης, δαπανώντας πάνω από 1 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, με το διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic. Μέσα από το Virgin Galactic, ο Μπράνσον έστειλε μήνυμα ότι αυτό το ταξίδι είναι «εμπειρία ζωής».

Ξεκίνησε ο πόλεμος δηλώσεων

Η πτήση του Virgin Galactic έγινε 9 ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να προλάβει ο Μπράνσον την αντίστοιχη κίνηση από τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ο Μπέζος, ο οποίος κατέχει την εταιρεία Blue Origin, αναμένεται να φτάσει μακρύτερα με το δικό του διαστημικό σκάφος.

Πριν καν προσγειωθεί ξανά στο έδαφος ο Μπράνσον, ο Μπέζος ξεκίνησε τον πόλεμο δηλώσεων. Αιτία, το γεγονός ότι το Virgin Galactic δεν ακούμπησε τη λεγόμενη γραμμή Karman. Η γραμμή Karman βρίσκεται 100 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και σηματοδοτεί το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο του διαστήματος.

Ο Μπράνσον απάντησε στην κριτική με υπεκφυγή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο χώρος ξεκινά σε ύψος 80 χιλιομέτρων και ισχυρίστηκε ότι οι επιβάτες των διαστημικών πτήσεών του θα μπορούν να περάσουν τα ίδια τέσσερα λεπτά σε μηδενική βαρύτητα, όπως στοχεύει να κάνει η Blue Origin.

Ο Μπράνσον έπαιξε ακόμα ένα επικοινωνιακό χαρτί. Το πρωί της Κυριακής στο Νέο Μεξικό ήταν εκεί για να ευχηθεί καλή επιτυχία στην αποστολή ο Έλον Μασκ, ο τρίτος δισεκατομμυριούχος που έχει μπει στον χορό της κούρσας του διαστήματος με την SpaceX.

Θα χρειαστούν πολλές δοκιμαστικές πτήσεις ακόμα και για την Virgin και για την Blue Origin φυσικά, για να μπορέσει να «πατενταριστεί» το ταξίδι στο διάστημα από τη σκοπιά της εμπειρίας του καταναλωτή, της πλήρους ασφάλειας κ.α., αλλά σίγουρα, ο Μπράνσον κέρδισε στην κούρσα να έχει διανύσει τα πρώτα 80 χιλιόμετρα.

Photos @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider