Το φθινόπωρο η «πρεμιέρα» της χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φθινόπωρο η «πρεμιέρα» της χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου
Δημιουργούνται οι συνθήκες για περαιτέρω μείωση του κόστους του καυσίμου, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την είσοδο νέων «παικτών».

Ως «το επόμενο σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει τη δημιουργία της πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, με αφορμή τα τρία χρόνια από την ίδρυσή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΧΕ σχεδιάζει το μοντέλο για τη νέα πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2021.

Σκοπός λειτουργίας της πλατφόρμας θα είναι, όπως και στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, να εισαγάγει και στην εμπορία φυσικού αερίου τις χρηματιστηριακού τύπου συναλλαγές ανάμεσα σε trader, προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές. Οι συναλλαγές αυτές θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση των τιμών σε πιο άμεση αντιστοίχιση με την τρέχουσα κάθε φορά προσφορά και ζήτηση καυσίμου, συγκριτικά με τις αγοραπωλησίες με βάση διμερή συμβόλαια, οι οποίες είναι σήμερα ο αποκλειστικός τρόπος εμπορίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση του κόστους του καυσίμου. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα δραστηριοποίησης και νέων εταιρειών στην εμπορία φυσικού αερίου, αυξάνοντας επομένως τη χρήση των υποδομών που λειτουργούν στη χώρα ή πρόκειται να κατασκευασθούν άμεσα.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με τους διασυνδετήριους αγωγούς με τις γειτονικές χώρες, το νέο μοντέλο συναλλαγών θα ενισχύσει τις προοπτικές μετατροπής της χώρας σε κόμβο διαμετακόμισης αερίου (gas hub) για την ευρύτερη περιοχή.

Σε διαβούλευση το πλαίσιο λειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η spot χονδρεμπορική αγορά, που θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, θα πλαισιωθεί σε επόμενο στάδιο και από μία αγορά παραγώγων. Στο πλαίσιο προετοιμασίας έναρξης της spot αγοράς, στις αρχές της εβδομάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο έχει εκπονήσει το ΕΧΕ.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της διαβούλευσης, προηγήθηκε μελέτη σκοπιμότητας από το ΕΧΕ, έπειτα από πρωτοβουλία της ΡΑΕ και τον απαραίτητο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, η οποία ανέδειξε την ανάγκη υλοποίησης μίας πλατφόρμας εμπορίας αέριο στην Ελλάδα. Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη της αγοράς δόθηκε από το ΕΧΕ το καλοκαίρι του 2020.

«Καύσιμο γέφυρα» το φυσικό αέριο

Η δημιουργία της πλατφόρμας έρχεται σε μία εποχή όπου ο τομέας του φυσικού αερίου έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική, η οποία μάλιστα πρόκειται να ενταθεί έτι περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο πρόκειται να παίξει τον ρόλο του «καυσίμου γέφυρα» στην πορεία προς την απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ρόλος αυτός σημαίνει μεταξύ άλλων πως το φυσικό αέριο «επελαύνει» σε μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή, με τις θερμοηλεκτρικές μονάδες φυσικού αερίου να αναπληρώνουν το «κενό» που αφήνει ο λιγνίτης.

Παράλληλα, οι νέες υποδομές αερίου που βρίσκονται στα σκαριά στη χώρα μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας εμπορίας να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Τέτοιες υποδομές είναι μεταξύ άλλων ο διασυνδετήριος αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο πλωτός σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, το FSRU «Διώρυγα Gas» που σχεδιάζει η Motor Oil, αλλά και οι εγκαταστάσεις στο τερματικό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα για εφαρμογές LNG μικρής κλίμακας (small scale LNG).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider