Παγκόσμια τεχνογνωσία στα offhore αιολικά «φέρνει» στην Ελλάδα η συνεργασία Mytilineos-CIP

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια τεχνογνωσία στα offhore αιολικά «φέρνει» στην Ελλάδα η συνεργασία Mytilineos-CIP
H Copenhagen Offshore Partners (COP), που θα αναλάβει την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών στο πλαίσιο της σύμπραξης, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς και πιο καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου

Τη δυναμική από την παρουσία ενός παγκόσμιου πρωταγωνιστή στα υπεράκτια αιολικά, «προσθέτει» στην αφετηρία ανάπτυξης του κλάδου των offhore στη χώρα μας η σύμπραξη της Mytilineos με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), την οποία ανακοίνωσε χθες η ελληνική εισηγμένη.

Ο λόγος για την Copenhagen Offshore Partners (COP), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση όλων των αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας. Μία εταιρεία με ηγετικό ρόλο στην αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού, κατέχοντας ήδη τεράστια εμπειρία από τα πολυάριθμα πρότζεκτ στα οποία εμπλέκεται ανά την υφήλιο.

Με έδρα τη Δανία, η COP είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς και πιο καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Διαθέτει παρουσία σε περισσότερο από 15 έργα έργα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και το Βιετνάμ.

Ενδεικτικό παράδειγμα η συμμετοχή της στην υλοποίηση ενός πρότζεκτ προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού στη Γερμανία, στη Βόρεια Θάλασσα. Το πάρκο θα έχει συνολική ισχύ 402 MW, με 154 ανεμογεννήτριες να παράγουν ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 400.000 νοικοκυριών σε ετήσια βάση και να αποτρέπουν σε όλη τη διάρκεια «ζωής» τους την έκλυση 18 εκατ, τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.

Το πρώτο offshore στις ΗΠΑ

Ακόμη πιο μεγαλεπήβολη είναι η συστοιχία των δύο offshore πάρκων 24 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, στην ανάπτυξη των οποίων συμμετέχει η COP, καθώς η συνολική ισχύς τους μπορεί προοπτικά να ανέλθει στα 1.600 MW. Σε αυτή τη φάση, δρομολογείται η κατασκευή του πρώτου από τα δύο πάρκα (Vineyard Wind 1), το οποίο θα είναι και το πρώτο εμπορικής κλίμακας υπεράκτιο αιολικό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η εγκατάσταση θα έχει ισχύ 800 MW, με τη χρήση του μεγαλύτερου έως σήμερα μοντέλου ανεμογεννήτριας στον κόσμο. Έτσι, θα αποτρέπει σε ετήσια βάση την έκλυση 1,6 εκατ, τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.

Στα 3 δισ. δολάρια ανέρχεται η επένδυση για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου πάρκου συνολικής ισχύος 600 MW στην Ταϊβάν, στην υλοποίηση του οποίου δίνει επίσης το «παρών» η COP. Το έργο θα έχει συνολική ισχύ 589 MW, αποτελούμενο από 62 ανεμογεννήτριες, ισχύος 9,5 MW η καθεμία. Στην Ταϊβάν, η εταιρεία αναπτύσσει ένα ακόμη ανάλογο έργο, συνολικής ισχύος 300 MW.

Εμφατική «πρεμιέρα» των θαλάσσιων αιολικών στην Αυστραλία

Η COP συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη στο έργο με το οποίο πρόκειται να κάνει «πρεμιέρα» η αξιοποίηση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Αυστραλία. Μάλιστα, η «πρεμιέρα» αυτή θα γίνει με εμφατικό τρόπο, καθώς το σχεδιαζόμενο έργο θα έχει συνολική ισχύ 2.000 MW, με συνέπεια να είναι ένα από τα μεγαλύτερα offshore πάρκα παγκοσμίως, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της πολιτείας της Βικτόρια σε ρεύμα.

Η εταιρεία έλαβε επίσης μέρος στην υλοποίηση του Beatrice πρότζεκτ, προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ, για την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού ισχύος 588 MW, 13 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Σκοτίας. Το πάρκο ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2019, παράγοντας ηλεκτρική ενέργειας που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση έως 450.000 νοικοκυριών.

Η COP αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), «εταίρου» της Mytilineos για την ανάπτυξη offshore έργων στη χώρα μας. Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP, θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10-11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider