UEFA: Στα 3,5 δισ. τα έσοδα για το 2021-22, το 78% στις ομάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UEFA: Στα 3,5 δισ. τα έσοδα για το 2021-22, το 78% στις ομάδες
Από τα προκύπτοντα καθαρά έσοδα των 2,922 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 6,5% θα διατεθεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα παραμείνει στην UEFA (190 εκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο 93,5% θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Η UEFA οργανώνει τα τουρνουά και παίρνει όλα τα δικαιώματα, διαθέτοντας ένα μικρό μέρος αυτών για τους συμμετέχοντες συλλόγους.

Ο τέως προπονητής της Ίντερ, Αντόνιο Κόντε, ξεκίνησε το «κατηγορώ» του εναντίον της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μετά τη νίκη των «νερατζούρι» απέναντι στη Σπέτσια, τον περασμένο Απρίλιο.

«Οι σύλλογοι επενδύουν πολλά, οι παίκτες μεταξύ των Εθνικών ομάδων και των διοργανώσεων "ξεζουμίζονται" σαν λεμόνια κι εκείνοι που χάνουν είναι οι σύλλογοι. Η UEFA πρέπει να τους ανταμείψει πιο κατάλληλα», είχε δηλώσει.

Αλλά πόσα από τα έσοδα που δημιουργούνται από τους συλλόγους, διατηρεί η UEFA; Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε σχετικά με τον κύκλο εργασιών που αναμένεται από τις διοργανώσεις των συλλόγων κατά την περίοδο 2021-22 (Champions League, Europa League, Conference Leagu, UEFA Super Cup), αυτά εκτιμώνται σε 3,5 δισ. ευρώ για τη νέα σεζόν.

Εξ αυτών:

-Τα 323 εκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν για την κάλυψη των εκτιμώμενων οργανωτικών / διοικητικών δαπανών που σχετίζονται με τις διοργανώσεις.

-Το 3% (105 εκατομμύρια ευρώ) θα διατεθεί σε πληρωμές για τον προκριματικό γύρο.

-Το 4% (140 εκατομμύρια ευρώ) προορίζεται για τους μη συμμετέχοντες συλλόγους.

-Άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα διανομής του γυναικείου Champions League της UEFA.

-Από τα προκύπτοντα καθαρά έσοδα των 2,922 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 6,5% θα διατεθεί για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα παραμείνει στην UEFA (190 εκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο 93,5% θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Με βάση τις προβλέψεις, επομένως, το συνολικό διαθέσιμο ποσό για διανομή στους συμμετέχοντες συλλόγους το 2021-22 είναι 2,732 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2,032 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στο Champions League και στο Super Cup. Άλλα 465 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε συλλόγους που συμμετέχουν στο UEFA Europa League και 235 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε συλλόγους που συμμετέχουν στο UEFA Europa Conference League.

Ως εκ τούτου, η UEFA θα διανείμει περίπου το 78% των εσόδων της (2,732 δισεκατομμύρια) στους συλλόγους που συμμετέχουν στη φάση των ομίλων των τριών διοργανώσεων: ένα επιπλέον 7% θα διανεμηθεί στους συλλόγους (μεταξύ εκείνων που θα αποκλειστούν στους προκριματικούς γύρους), σε όσους δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις και για την ποσόστωση για το γυναικείο Champions League, ενώ η UEFA θα συγκεντρώσει περίπου το 15%, που ισοδυναμεί με περίπου 513 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, εξηγεί η UEFA, τα ποσά που λαμβάνουν όλοι οι συμμετέχοντες σύλλογοι (ανεξάρτητα από το αν έχουν συμμετάσχει στις διοργανώσεις της την περίοδο 2019-20 ή όχι) θα μειωθούν σύμφωνα με την αφαίρεση αντίκτυπου Covid: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UEFA, η συνολική μείωση για τα έσοδα το 2019-20 λόγω της Covid-19 ήταν 531 εκατομμύρια ευρώ, με αντίκτυπο ύψους 416,5 εκατομμυρίων ευρώ στις διοργανώσεις των συλλόγων.

Το ποσό θα αφαιρεθεί από τη διανομή των χρηματικών επάθλων, σε ίσα μέρη για πέντε σεζόν, από το 2019-20 έως το 2023-24: συνεπώς θα αφαιρεθούν συνολικά 83,3 εκατομμύρια ευρώ από τη διανομή της σεζόν 2021-22, σε αναλογία με τις διοργανώσεις και ανάλογα με το ποσό που εισέπραξε κάθε σύλλογος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider