«Κτηριακές Υποδομές»: Τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι άλλοι διαγωνισμοί

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κτηριακές Υποδομές»: Τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι άλλοι διαγωνισμοί
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων που προωθούνται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ποια projects προωθεί η ΚΤΥΠ για 17 σχολικές μονάδες και αστυνομικές διευθύνσεις.

Στην υλοποίηση των 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου–ιδιωτικού τομέα αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, το προ ημερών κείμενο που συνοψίζει τα «ορόσημα» για τα οποία δεσμεύεται η Ελλάδα ώστε να πάρει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας έχει ως χρονικό ορόσημο το 3ο τρίμηνο του 2021.

Οσον αφορά στην κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ο στόχος της επένδυσης είναι να διασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Τα νεόκτιστα κτίρια πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Η υλοποίηση της επένδυσης, μέσω ΣΔΙΤ, θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε προ ημερών το insider, είναι σε εξέλιξη ο μεγάλος «διπλός» διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, συνολικού ύψους 131,5 εκατ. ευρώ, ενός project που προωθεί η ΚΤΥΠ ΑΕ, δηλαδή οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ), εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε πρόσφατο Δ.Σ., εγκρίθηκε η προεπιλογή των πέντε υποψήφιων για τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, ήτοι των: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ - ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα του έργου: «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω ΣΔΙΤ- Περιοχή Β (6 ΠΕΚΕΠΠ) αλλά και Περιοχή Α (7 ΠΕΚΕΠΠ).

Αυτά τα 13 κτίρια θα καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονται 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φορέας υλοποίησης των διαγωνισμών, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά projects, μέσω ΣΔΙΤ, όπως η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση εγκαταστάσεων υπηρεσιών, σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος, 24 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής κ.α.

Μάλιστα, προ ημερών, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την υποβολή πρότασης από την «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υπαγωγή του Έργου: «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων στην Επικράτεια μέσω ΣΔΙΤ». Παλιότερες πληροφορίες, έκαναν λόγο για προώθηση του φακέλου ωριμότητας για τρεις Αστυνομικές Διευθύνσεις μέσω ΣΔΙΤ (Καρδίτσας, Ημαθίας και Λευκάδας), αλλά η ΚΤΥΠ προωθεί διαγωνισμό για 5 μονάδες (συν την Αλεξανδρούπολη, κατά πληροφορίες).

Επίσης, η «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» προωθεί τον μεγάλο διαγωνισμό για το έργο «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Δεκαεπτά (17) Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» (μέσω ΣΔΙΤ), ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν έχουν «δώσει παρών» οκτώ ενδιαφερόμενοι, οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat μαζί με τη REDEX (συμφερόντων Κοπελούζου), ο όμιλος Μυτιληναίου σε συνεργασία με την Α.Τ.Ε.Σ.Ε., η κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ, η ΤΕΚΑΛ αλλά και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider