Ελληνικό-Lamda: Στο mega project «ποντάρουν» (και) οι κατασκευαστικές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό-Lamda: Στο mega project «ποντάρουν» (και) οι κατασκευαστικές
ελληνικό
Εταιρείες από το σύνολο του εγχώριου επιχειρείν περιμένουν την επικείμενη εκκίνηση των εργασιών στην έκταση του Ελληνικού. Τα συμβόλαια, τα υποέργα και η προς διεκδίκηση «πίτα». Τα εκτιμώμενα έργα ύψους 2 δισ. ευρώ της πρώτης 5ετίας.

Τα νέα για την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό και το πέρασμα των μετοχών στη Lamda Development δεν προκάλεσαν αισθήματα ευφορίας μόνο στην κοινοπραξία και το ελληνικό δημόσιο. Την υπόθεση παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από κοντά πλήθος άλλων εταιρειών οι οποίες προσβλέπουν στη διεκδίκηση μέρους της «πίτας» από τα δισεκατομμύρια ευρώ έργων και επενδύσεων που θα αναπτυχθούν στην έκταση του παλιού αεροδρομίου.

Αναμφίβολα δε, ανάμεσα σε αυτούς τους ομίλους που «χτυπάνε» υποέργα, συμβόλαια και εργολαβίες είναι και οι κατασκευαστικοί (ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Μυτιληναίος κ.α.), οι εταιρείες του χώρου ανάπτυξης real estate, όπως βέβαια και επιχειρήσεις από πλήθος συμπληρωματικών κλάδων και δράσεων. Άλλωστε, μόνο για μέσα στο 2021 η διοίκηση της Lamda Development έχει προαναγγείλει έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα βήματα της επένδυσης περιλαμβάνουν την μετατροπή του χώρου, σταδιακά στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, ώστε να υλοποιηθούν την πρώτη πενταετία, έργα, προϋπολογισμού της τάξεως των 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Προφανώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αλλά και η προς διεκδίκηση «πίτα» εξίσου μεγάλη, ενώ σημειώνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ιδιωτική επένδυση, για την οποία αναμένεται να μην έχουμε το γνωστό «κύμα» ενστάσεων και προσφυγών που παρατηρούνται σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Ωστόσο, για την ώρα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς αν υπάρχουν κλεισμένα συμβόλαια, με ποιους είναι, για πόσα λεφτά και σε τι αφορούν. Επιπρόσθετα, αν και η Lamda δηλώνει πανέτοιμη, το παρελθόν έχει δείξει ότι τα χρονοδιαγράμματα για τέτοιας έκτασης επενδύσεις πάντα είναι… σχετικά, ενώ ενδεχομένως κάποιες εργασίες να απαιτούν εξειδικευμένες ικανότητας (π.χ. οι πανύψηλοι Πύργοι). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ακόμα οι κατασκευαστικές εταιρείες απέχουν από το να κάνουν λόγο για «θησαυρό», η πραγματικότητα είναι ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δημιουργείται μια νέα «μάζα διαγωνισμών και έργων», ένα νέο προς διεκδίκηση «πακέτο συμβολαίων» που αναμφίβολα θα προσελκύσει τις εγχώριες εταιρείες.

Από την πλευρά της, η εταιρεία, όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου, έχει πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για όλα τα έργα της πρώτης πενταετίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν προηγηθεί, της αύξησης κεφαλαίου, του ομολόγου, των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Σε σχέση με τα έργα της πρώτης πενταετίας, άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, η υπογειοποίηση, το πρώτο κομμάτι του πάρκου και το πρωτεύον οδικό δίκτυο. Με ορίζοντα το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, από τη μαρίνα έως τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, επίσης το πάρκο με σημείο εκκίνησης από τη θάλασσα εκεί όπου είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μέχρι τη Βουλιαγμένης, μεταξύ των σταθμών του μετρό. Από τα 2.000 στρέμματα του πάρκου το 1/3 θα είναι έτοιμο εντός του 2025, οι αθλητικές εγκαταστάσεις επίσης θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Στα έργα της πρώτης πενταετίας, είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και περιλαμβάνονται:

– παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο (5 αστέρων) 170 περίπου δωματίων, όπως και ενυδρείο -κέντρο θαλασσίων ερευνών, μέγιστης εκτιμώμενης επιφάνειας περίπου 7.900 τ.μ.

– τμήμα της «γειτονιάς μαρίνας Αγίου Κοσμά» επιφάνειας 334,8 τ.μ. με δόμηση 67.000 τ.μ. Θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη μαρίνα του Αγίου Κοσμά 308 θέσεων ελλιμενισμού, καθώς και θα αναπτύξει εμπορικό κέντρο καταστημάτων εκτιμώμενης δόμησης περίπου 30.000 τ.μ., στον χερσαίο χώρο της μαρίνας.

– παραθαλάσσιο πύργο κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά», με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τ.μ.

– παραθαλάσσιο οικισμό κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μ.), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά», με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ

– τμηματικά, συγκρότημα κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μ., διαμερίσματα, κ.λπ.), εκτιμώμενης δόμησης περίπου 40.000 τ.μ.

– εμπορικό κέντρο στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, δίπλα στη στάση του μετρό Ελληνικό με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 72.000 τ.μ.

– σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου

– ανάπλαση/αναβάθμιση παραλίας περίπου 1 χλμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider