Τα «πακέτα» της Ελλάκτωρ στην «τελική ευθεία» για την ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «πακέτα» της Ελλάκτωρ στην «τελική ευθεία» για την ΑΜΚ
Συνεχίζονται οι μεταβιβάσεις μετοχικών ποσοστών στον κατασκευαστικό όμιλο. Τα σενάρια και το fund AtlasInvest. Συναλλαγές με «φόντο» την ΑΜΚ.

Συνεχίζονται οι μετοχικές μεταβιβάσεις στην Ελλάκτωρ κι ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ στην τιμή των 0,90 ευρώ, που προωθεί ο μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος κατά βάση προς ενίσχυση της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ, με τις σχετικές εγκρίσεις αλλά και τη διαδικασία της ΑΜΚ να αναμένονται για τις προσεχείς εβδομάδες (η διοίκηση της εισηγμένης πρόσφατα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου θα «τρέξει» εντός Ιουλίου).

Χτες, διακινήθηκαν δύο πακέτα συνολικής αξίας 22,37 εκατ. ευρώ. Τα δύο πακέτα έγιναν στην τιμή των 1,70 ευρώ ανά μετοχή και το πρώτο αφορούσε 2,881 εκατ. μετοχές με αξία 4,9 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 10,277 εκατ. μετοχές με συνολική αξία 17,47 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έγιναν με σχετικό premium περίπου 8%. Για αυτές τις συναλλαγές κυκλοφόρησαν φήμες περί εσωτερικής αναδιάρθρωσης από πλευράς της Ολλανδικής Reggeborgh, όπως όμως και πληροφορίες για απόκτηση μετοχών από το fund AtlasInvest το οποίο πρόσφατα πήρε πακέτο 3,6% (7.734.562 μετοχές συνολικής αξίας 11,4 εκατ. ευρώ, πέρασε προ ημερών από το ταμπλό, υπήρχαν φήμες ότι ο πωλητής ήταν η κυπριακή Astrobank η οποία προ ετών ήταν η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου). Οι τότε πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο για προοπτικές αύξησης του ποσοστού του. Εφόσον έχουν βάση τα ανεπίσημα αυτά σενάρια, το fund θα ανεβάσει το μερίδιό του συνολικά σε 9,74%.

Υπενθυμίζεται ότι η AtlasInvest ιδρύθηκε το 2007 από τον Marcel van Poecke με στόχο να επικεντρωθεί στην επένδυση ενεργειακών έργων έχοντας εκ τότε αποκτήσει αλλά και πουλήσει ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάντως, πληροφορίες από χρηματιστηριακές πλευρές σημειώνουν ότι Reggeborgh και AtlasInvest δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους καθώς προ ετών η οικογένεια Wessels, η εταιρεία του οποίου ελέγχει σήμερα υψηλό ποσοστό στην Ελλάκτωρ, και η εταιρεία του Marcel van Poecke που αποφάσισε και αυτός να επενδύσει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, προ ετών είχαν συνεργαστεί στο, ενεργειακό τομέα, και κυρίως στον πετρελαϊκό.

Οσον αφορά τη χτεσινή συναλλαγή πάντως, πηγές της αγοράς έκαναν λόγο ακόμα και για θεσμικό χαρτοφυλάκιο (ως πωλητή) αλλά προφανώς, επειδή έχουμε να κάνουμε με ποσοστό μεταβίβασης άνω του 5% αναμένεται επίσημη ενημέρωση της εισηγμένης όπου και θα δοθούν απαντήσεις στα διάφορα σενάρια.

Από κει και πέρα, πολλά έχουν ειπωθεί για επιπλέον μετοχικά ποσοστά της Ολλανδικής Reggeborgh που βρίσκονται σε «φιλικά» χαρτοφυλάκια και ενδεχομένως «αλλάξουν χέρια», ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με σενάρια (που ανέβαζαν το ποσοστό των Ολλανδών στο 38-40% από 27,5%) και όχι για επίσημες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο βασικός μέτοχος αγόρασε το 9,5% περίπου, εκ του 12,5% συνολικά, των μετοχών του Λ. Μπόμπολα, δίχως ακόμα να είναι γνωστό τις θα συμβεί με το υπόλοιπο ποσοστό του. Επίσης, εκκρεμεί μια option εξαγοράς μεριδίου του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη (έως τις 20-21 Ιουλίου) για ποσοστό περίπου 3,18%, ενώ μετοχικά μερίδια στην Ελλάκτωρ έχουν και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια ή ξένες τράπεζες (Barclays) κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider