Φαρμακοβιομηχανία: Απαραίτητη η προβλεψιμότητα για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: Απαραίτητη η προβλεψιμότητα για ένα βιώσιμο περιβάλλον
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος ΣΦΕΕ
Ο ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με την EFPIA, έχει εκπονήσει μία μελέτη, εστιάζοντας σε 7 πυλώνες δράσεων για το μέλλον μιας βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής.

Ένα μίγμα ορθολογικής χρηματοδότησης, βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ζητάει η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

Αναφερόμενος στα "μαθήματα" που αποκομίσαμε από την πανδημία, επισήμανε την υποχρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, ιδιαίτερα στη χώρα μας η οποία προέρχεται από μια μακρά περίοδο μνημονίων, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά και δημογραφικά δεδομένα.

Η Ελλάδα έχει κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα μικρότερο από νότιες χώρες αλλά και από το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 22. Η δημόσια χρηματοδότηση δεν είναι βιώσιμη, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι της φαρμακευτικής δαπάνης να καλύπτεται μέσω του συστήματος επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία (clawback), είτε πρόκειται για την εξωνοσοκομειακή είτε για ενδονοσομεικαή δαπάνη.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό του clawback, τόνισε τους τρεις κινδύνους που ενέχει η παρούσα μορφή του, όπως επισημαίνονται σε 5 διαδοχικές εκθέσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας της Ε.Ε.. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν στη βιομηχανία (επιχειρηματικός κίνδυνος), στο ευρύτερο οικοσύστημα (ηθικός κίνδυνος), καθώς και στα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικός κίνδυνος).

«Ο μηχανισμός αυτός έχει μειώσει την κινητοποίηση της πολιτείας για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Εντούτοις, αναγνώρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να τονώσει τη χρηματοδότηση του συστήματος, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα ένα ιδιαίτερο κονδύλι για τα εμβόλια, καθώς και κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις μικρότερου μεγέθους, οι οποίες -όπως σημείωσε- «δυστυχώς δεν αρκούν, καθώς προερχόμαστε από μια μακρά περίοδο οικονομικής πίεσης».

Πολιτικές που ενισχύουν την καινοτομία

Οι πολιτικές που υιοθετούν και ενισχύουν την καινοτομία είναι απαραίτητες, κάτι που αναδείχτηκε και στην περίπτωση της Covid, με τη χρησιμότητα και τη σημαντικότητα των εμβολίων που κατασκεύασε η φαρμακευτική βιομηχανία, σε συνεργασία με κυβερνήσεις και ακαδημαϊκή κοινότητα. «Είναι γεγονός ότι χωρίς αυτά δεν ξέρω που ακριβώς θα βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή και είναι αυτά που μας κάνουν να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες:

«Η ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες είναι απαραίτητη. Η φαρμακοβιομηχανία, η φαρμακευτική έρευνα δεν σταματά και θα φέρει επαναστατικές θεραπευτικές λύσεις, που έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε στους Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε στην προώθηση των επενδύσεων, ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον κλάδο.

«Είναι ένας δυναμικός κλάδος, ο οποίος - πέρα από τη συμβολή του στη δημόσια υγεία- μπορεί να συμβάλει στην Εθνική οικονομία, καθώς επίσης και στη διατήρηση θέσεων εργασίας και νέων επιστημόνων στη χώρα», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

7 πυλώνες δράσεων για την βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Ο ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) έχει εκπονήσει μία μελέτη με την εταιρεία Deloitte, εστιάζοντας σε 7 πυλώνες δράσεων για το μέλλον μιας βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής. Οι πυλώνες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
  • Αύξηση αποτελεσματικότητας και μέτρηση αυτής με ποιοτικούς δείκτες
  • Αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών
  • Ενίσχυση πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες
  • Προώθηση επενδύσεων
  • Ενίσχυση εποπτείας συστήματος & αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων
  • Προώθηση ηθικής και κοινωνικής ευθύνης

«Αυτό που ζητάμε από την πλευρά μας είναι ένα μίγμα ορθολογικής χρηματοδότησης, αλλά κυρίως έμφαση στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας με όλα τα δυνατά μέσα και ταυτόχρονα ένα περιβάλλον βιώσιμο, με απαραίτητη προϋπόθεση την προβλεψιμότητα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Τρύφων (ΠΕΦ): Η υπερφορολόγηση δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ι. Τσέτη (ΟΦΕΤ): Καθήκον μας να δώσουμε ξανά χώρο και ευκαιρίες στην εγχώρια παραγωγή

Π. Αποστολίδης (AbbVie): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» στο πεδίο των κλινικών μελετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider