Π. Λυμπερόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης μοναδική ευκαιρία για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Π. Λυμπερόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης μοναδική ευκαιρία για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων
Επιχειρήσεις και Τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά από ποτέ, λέει στο Insider ο κ. Πάνος Λυμπερόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank, Head of Large Corporate & Loan Syndications.

Μία νέα εποχή που ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες για μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να ενισχύσουν το μέγεθος και τη δυναμική τους, υλοποιώντας επενδυτικά σχέδια με την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται προ των πυλών. Το ελληνικό επιχειρείν, με αρωγό τις τράπεζες που καλούνται να αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο του χρηματοδότη και συμβούλου, πρέπει να αδράξει τη μοναδική θετική συγκυρία της εισροής και μόχλευσης πακτωλού αναπτυξιακών κεφαλαίων και να πραγματοποιήσει άλμα εκσυγχρονισμού, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας που θα στηριχθεί σε νέες βάσεις, με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Επιχειρήσεις και Τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά από ποτέ και να «τρέξουν» μαζί για να κερδίσουν το μεγάλο «στοίχημα» του Ταμείου Ανάκαμψης», λέει στο insider.gr, ο κ. Πάνος Λυμπερόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank, Head of Large Corporate & Loan Syndications. Η Eurobank, όπως προσθέτει, είναι έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για την διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία, χρηματοδοτώντας μεγάλα και μικρότερα επενδυτικά έργα και καθοδηγώντας τις επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν σοφά την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται.

- Κύριε Λυμπερόπουλε, την επομένη της κρίσης του Covid-19, οι γιγαντιαίοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίσουν να εισρέουν σταδιακά στη χώρα από το αμέσως προσεχές διάστημα, αποτελούν ταυτόχρονα μοναδική ευκαιρία αλλά και μεγάλη πρόκληση. Πώς βλέπει η Eurobank τη συγκυρία που διαμορφώνεται;

Μετά την πρωτοφανή πανδημική κρίση που βιώσαμε από το 2020, μπορούμε να πούμε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αναμένουμε την επιστροφή σε ανάπτυξη από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 4,8% το 2021 από ύφεση 8,2% το 2020.

Δέσμευση της Eurobank είναι η χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας και η στήριξη του νέου ανοδικού κύκλου που ανοίγεται. Η Τράπεζα είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, με όπλα τη μεγάλη της ρευστότητα, την εξυγίανση του ισολογισμού της – ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Τράπεζας θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 10% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 6% το 2022 - και την πρόσβαση που έχει στις αγορές.

Η νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι σίγουρα πιο αισιόδοξη και εξωστρεφής, αλλά συνάμα πολύπλοκη και απαιτητική. Η Eurobank θα αναβαθμίσει τον ρόλο της σε πολύπλευρος σύμμαχος και όχι μόνο δανειστής των υγιών επιχειρήσεων, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα, διεθνείς συνεργασίες και δυνατότητες μέσω των θυγατρικών εξωτερικού.

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα για δύο κυρίως λόγους:

1. Την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που το έλλειμμά τους ως αποτέλεσμα της κρίσης 2010-2019 (το επενδυτικό κενό υπολογίζεται σε 162 δισ. ευρώ) είναι σημαντικό εμπόδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας
2. Τη μοναδική ευκαιρία μετάβασης της οικονομίας σε νέο μοντέλο, με έμφαση την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία, την παραγωγή και τις εξαγωγές. Η κρίση της πανδημίας έδρασε ως επιταχυντής των εξελίξεων και κατέδειξε εμφατικά ότι η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και των επιχειρήσεων θα κριθεί στα παραπάνω πεδία. Κρίσιμη είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το θετικό αποτύπωμα των επενδύσεων στην κοινωνία.

Μαζί με την μόχλευση και την αντίστοιχη κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, οι πόροι που δύναται να επενδυθούν/απορροφηθούν φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ - σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ -, εκ των οποίων 12,7 δισ. αφορούν τραπεζικά δάνεια και 6 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια.

Η ευκαιρία αυτή συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις: την απορρόφηση των πόρων σε σύντομο για το μέγεθος των επενδύσεων χρόνο με όριο το 2026 και την ύπαρξη ικανών και βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικά χρηματοοικονομικά κριτήρια. Η ταχύτητα και η αποφυγή περιττής γραφειοκρατίας θα είναι κρίσιμα για την επιτυχία.

Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι κομβικός, καθώς καλούνται να αξιολογήσουν τα επενδυτικά πλάνα, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους δυνητικούς επενδυτές, αλλά και να συντονίσουν, αρμονικά με το Ταμείο Ανάπτυξης και τους συμβούλους, όλα τα μέρη για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου.

- Πώς εργάζεται η Eurobank προς την κατεύθυνση αυτή και ποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται για τις επιχειρήσεις;

Πρωταρχικό ζητούμενο για όλες τις τράπεζες, σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα, είναι να κινητοποιήσουν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και να βρουν νέα projects που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν. Εμείς ως Eurobank, προσεγγίζουμε τις επιχειρήσεις – πελάτες μας και τους εξηγούμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που ίσως προγραμμάτιζαν για αργότερα, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Η τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η υιοθέτηση τω κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι ζητούμενα όχι απλά για την ανάπτυξη, αλλά και για την επιβίωση των επιχειρήσεων στις νέες, ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες στις αγορές.

Ένας τομέας που περιλαμβάνεται στους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να δράσει πολλαπλασιαστικά στην αγορά και την οικονομία, είναι και η μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Η μεγέθυνση αυτή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες συνεργειών και αύξησης ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο, προωθώντας και την πολυπόθητη εξωστρέφεια. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του Ταμείου συζητείται να προστεθούν και φορολογικές ελαφρύνσεις ή και άλλου τύπου ενισχύσεις παρέχοντας σημαντικά κίνητρα για την αύξηση των μεγεθών των επιχειρήσεων. Ειδικά για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον κορμό της οικονομίας, παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία αύξησης μεγέθους και επέκτασης σε νέες αγορές με προφανή οφέλη για όλους τους stakeholders. Ενδεικτικά, σας αναφέρω το παράδειγμα μεγέθυνσης μιας επιχείρησης στην Αταλάντη, της Atlas Tapes S.A., την οποία η Eurobank χρηματοδότησε με 40 εκατ. ευρώ. Η Atlas Tapes S.A. δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών και υλικών συσκευασίας, εξάγοντας το 85% και πλέον της παραγωγής της. Είναι μακράν η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα των αυτοκόλλητων ταινιών κάθε είδους και, μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων για νέες γραμμές, μέσα στις δύο κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης.

Το 2020 η Eurobank έχει ήδη χρηματοδοτήσει με ποσά άνω των 500 εκατ. ευρώ σημαντικές εξαγορές στην ελληνική αγορά σε διάφορους κλάδους (όπως υγεία, τεχνολογία, τρόφιμα) υποστηρίζοντας επενδυτές και επιχειρηματικά πλάνα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δρώντας ως σύμμαχος και σύμβουλος των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 440 εκατ. ευρώ του ομίλου Hellenic Health Care και των 4 βασικών νοσοκομείων του Ομίλου, αναχρηματοδοτώντας υφιστάμενο δανεισμό και παρέχοντας κεφάλαια για επενδύσεις και εξαγορές.

- Πώς κινείται η Τράπεζα για την χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης;

Βασικός πυλώνας του Ταμείου Ανάπτυξης αλλά και παγκόσμια τάση, είναι η μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη (sustainable growth).

Η Εurobank επιταχύνει την ενσωμάτωση ESG (Environment, Society, Governance) κριτηρίων για τις χρηματοδοτήσεις, επιλέγοντας να χρηματοδοτήσει έργα για τα οποία το αποτύπωμα σε κοινωνία και περιβάλλον είναι θετικό, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, που θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας των καταναλωτών όλης της χώρας, θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, θα κάνει την Κρήτη πιο «πράσινο» νησί, μειώνοντας τους ρύπους άνθρακα κατά 60%, στηρίζοντας και αναβαθμίζοντας την τουριστική της ανάπτυξη.

Παράλληλα, παρατηρούμε μεγάλες εταιρείες να πορεύονται με βασική στρατηγική επιλογή τη βιώσιμη ανάπτυξη, υιοθετώντας φιλόδοξους στόχους ESG για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως πράσινα ομόλογα (Green Bonds) ή ESG ομόλογα. Πρόσφατα παραδείγματα είναι το πράσινο ομόλογο που εκδόθηκε επιτυχώς στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Όμιλο Μυτιληναίου (500 εκατ. ευρώ) και η στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ για την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, η οποία αποτυπώθηκε με Sustainability linked ομόλογο, αντλώντας 650 εκατ. ευρώ από τις αγορές.
Αναμένουμε για το 2021-22 αρκετές νέες εκδόσεις πράσινων ομολόγων ή/και με ESG κριτήρια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν αντίστοιχα νέα έργα, ενώ αναμένεται να ισχυροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τις αντίστοιχες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider