Ελλάδα
25-05-2021 | 16:44

Κύρωση της μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ

Newsroom
Μοιράσου το
Κύρωση της μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., που έχει υπογραφεί στις 19 Μαΐου 2021, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσω αυτής, το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε., κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητα, κτίρια, προσδιορίζονται οι επιμέρους υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων κ.α. Η μεταβίβαση αυτή που θα οδηγήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικόν ΑΕ» στα 915 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπονται, κατά βάση, τα ακόλουθα:

1ον. Το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε., κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητα, κτίρια και συστατικά που βρίσκονται στα Παραρτήματα, κατ’ εφαρμογή του ν. 4787/2021, σε ολοσχερή καταβολή του συνόλου του ποσού των 911,2 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

2ον. Προσδιορίζονται οι επιμέρους υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων, όπως είναι:

  • η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων, απαλλαγμένων παντός εμπραγμάτου βάρους, φόρου, τέλους, νομικού και πραγματικού ελαττώματος,
  • η πιστοποίηση της ολοσχερούς καταβολής του ποσού της αύξησης κεφαλαίου δια της εισφοράς των εμπραγμάτων δικαιωμάτων,
  • η έκδοση και παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ από την εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. ενός ή περισσοτέρων μετοχικών τίτλων που ενσωματώνουν την εν λόγω αύξηση κεφαλαίου αυτής.

3ον. Προβλέπεται ότι καθένας από τους συμβαλλόμενους εγγυάται απέναντι σε κάθε τρίτο, ότι η εν λόγω Σύμβαση είναι έγκυρη και ισχυρή, παραιτούμενος ρητά και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα προσβολής, διάρρηξης και ακύρωσης της μεταβίβασης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και της εν λόγω Σύμβασης, για οποιονδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο και αιτία.

4ον. Η εν λόγω Σύμβαση διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο και η επίλυση κάθε διαφοράς που απορρέει από αυτή, υπάγεται στη δικαιοδοσία των Δικαστηρίων Αθηνών.

5ον. Προσαρτάται με μορφή Παραρτήματος ο κατάλογος των ακινήτων στα οποία αφορούν τα μεταβιβαζόμενα εμπράγματα δικαιώματα καθώς και το ειδικό διάγραμμα εισφοράς.

Να σημειωθεί ότι με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2021, υπεγράφη για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών, όσο και  η Τροποποιητική αυτής σύμβαση. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, πρόκειται για μια «πράξη αναγκαία, η οποία εκκρεμούσε από το 2016! Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε προσήλθε να υπογράψει, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών, όσο και  την Τροποποιητική αυτής σύμβαση. Η συστηματική αυτή παράλειψη διήρκεσε από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016, χρόνο κατά τον οποίο ικανοποιήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την υπογραφή των συμβάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι και τις εκλογές του 2019, δηλαδή κάτι περίπου 3 χρόνια!

  • Η δε άρνηση σύμπραξης από τους τότε εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου να προσυπογράψουν τα κείμενα, και από τους ίδιους συμφωνημένα και ψηφισμένα, διατηρήθηκε παρά:
  • τη θετική έκβαση των προσυμβατικών ελέγχων των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο,
  • τη νομοθετική κύρωση των συμβάσεων με τον ν. 4422/2016 και
  • τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη του ν.4422/2016, στο άρθρο 1 του οποίου προβλέπεται ότι: «Οι ως άνω συμβάσεις θα συνυπογραφούν και από το Ελληνικό Δημόσιο, ως εκ τρίτου συμβαλλόμενο, μετά την έναρξη του παρόντος νόμου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.