Πώς ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά αποκτούν ισχυρή προστασία στις διεθνείς αγορές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά αποκτούν ισχυρή προστασία στις διεθνείς αγορές
Ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά προστατεύονται πλέον όχι μόνο στην Ε.Ε αλλά ακόμη και σε τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας. 

Πιο ισχυρή προστασία στις διεθνείς αγορές, ακόμη και σε χώρες εκτός ΕΕ, αποκτούν ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στα συγκεκριμένα ελληνικά αποστάγματα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Σύνδεσμός Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών και έπειτα από μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τις Γεωγραφικές Ενδείξεις για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά».

Μετά τη απόφαση αυτή, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη του ΣΕΟΑΠ, ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά αποκτούν πλέον διεθνή κατοχύρωση και προστατεύονται όχι μόνο στην Ε.Ε αλλά ακόμη και σε τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Παράλληλα «αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες» σημειώνει σε δήλωσή του ο Νίκος Καλογιάννης, Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ. Επιπλέον αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» και του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ούζο αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση του ούζου γίνεται εκτός Ελλάδας, καθώς σχεδόν το 65% της παραγωγής που γίνεται στη χώρα μας, εξάγεται.

Αύξηση των εξαγωγών το 2020 - Κατά 88% στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το 2020 παρά την πανδημία οι εξαγωγές ούζου αυξήθηκαν κατά 16% σε αξία σε σχέση με το 2019 και κατά 8,4% σε ποσότητα. Όπως εξηγούσαν στελέχη του κλάδου στο insider.gr, το ούζο, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, στις διεθνείς αγορές πωλείται κυρίως στα σούπερ μάρκετ και όχι στον κλάδο της εστίασης με αποτέλεσμα ακόμα και εν μέσω lockdown να πωλείται με τους ίδιους ρυθμούς.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες ούζου το 2020 κατευθύνθηκαν στην αγορά της Γερμανίας και ακολούθησαν Ιράκ, Βουλγαρία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Γαλλία. Προς το Hνωμένο Βασίλειο μάλιστα οι εξαγορές αυξήθηκαν, λόγω brexit, κατά 88,3% σύμφωνα με τον ΣΕΟΑΠ. Συνολικά τέλος, οι εξαγωγές των ελληνικών αποσταγμάτων κατέγραψαν αύξηση 3,15% σε αξία σε σχέση με το 2019 φτάνοντας τα 76,2 εκατ. ευρώ και κατά 2,38% σε ποσότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider