Τα κριτήρια «ESG», οι εισηγμένες και τα τρισεκατομμύρια δολάρια των ξένων funds

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κριτήρια «ESG», οι εισηγμένες και τα τρισεκατομμύρια δολάρια των ξένων funds
Η μεταστροφή της επενδυτικής κουλτούρας από πλευράς διεθνών χαρτοφυλακίων. Ρεκόρ το 2020 με ESG assets 1,7 τρισ. Στον «αφρό» θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ετοιμάζει δείκτη το Χρηματιστήριο.

Εισηγμένοι όμιλοι, ιδίως μεγάλα επιχειρηματικά γκρουπ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιομηχανίας, των μετάλλων, της ενέργειας, των υποδομών, του εμπορίου και των τροφίμων αλλά και όχι μόνο, επιχειρούν να κάνουν focus σε δράσεις που αποτελούν και «προσκλητήριο» για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, ιδίως από το εξωτερικό.

Ο λόγος για τον περίφημο δείκτη «ESG», ή αλλιώς τις πληροφορίες «ESG», που καταγράφουν τις επιδόσεις των εισηγμένων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance). Και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι κάποιες εισηγμένες, έστω όχι πολλές τουλάχιστον ως τώρα, έχουν αρχίσει να υιοθετούν τα κριτήρια ESG, αντιλαμβανόμενες ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η αειφορία αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών.

Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω τάση δεν αποτελεί απλά μια… μόδα της εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μια μεταστροφή της επενδυτικής κουλτούρας από πλευράς συγκεκριμένων ξένων funds, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα προηγούμενων μηνών (εντός του 2021), έκαναν λόγο για ESG assets που έφτασαν παγκοσμίως στο ποσό των 1,7 τρισ. δολαρίων περίπου (μιλούσαν για το ρεκόρ του 2020, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρονταν στο ενδεχόμενο τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία ESG να ξεπεράσουν τα 53 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, πέρυσι είχαμε εισροές προς ESG assets στην Ευρώπη από 110 έως 180 δις ευρώ (ποικίλλουν οι εκτιμήσεις).

Ήδη, κάποιοι όμιλοι σε ανακοινώσεις για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, στις ιστοσελίδες τους ή μέσω δράσεων και επιχειρηματικών στοχεύσεων επιχειρούν να πληροφορήσουν για την τάση τους να «πρασινίσουν» ή να ανταποκριθούν στα κριτήρια ESG (π.χ. σε Μυτιληναίο, Τιτάνα, όμιλο Viohalco, Motor Oil, γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, 3Ε και πολλές ακόμα). Στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την κοινωνία, όσο όμως και προς την επενδυτική κοινότητα, ιδίως τη διεθνή. Γιατί έχει καταστεί σαφές ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες από πλευράς αρκετών εισηγμένων, οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι μόλις… μια ντουζίνα επιχειρήσεων του ΧΑ ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια, τουλάχιστον ολιστικά και όχι αποσπασματικά.

Η υιοθέτηση των εν λόγω κριτηρίων αποτελούν πλέον αντικείμενο που εξετάζουν αρκετά διεθνή funds προκειμένου να επενδύσουν σε μία εισηγμένη, καθώς δεν στέκονται μόνο στα στενά επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Δηλαδή, εστιάζουν στο κατά πόσο μια εταιρεία συνδυάζει επιχειρηματικές δράσεις και οικονομικά δεδομένα με την στάση της έναντι του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του ανθρώπινου δυναμικού της, της «διάφανης» εσωτερικής διακυβέρνησης. Όλα αυτά μαζί πρέπει να «χτίζουν μια νέα φιλοσοφία» που βέβαια θα πρέπει να παράγει κέρδη και υπεραξίες και για τους μετόχους.

Η σημασία και η αξία του «πακέτου» ESG φαίνεται και από το γεγονός ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου δείκτη ESG, με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές στο να εντοπίζουν εταιρίες με τις καλύτερες επιδόσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Επίσης σχεδιάζεται η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του ΧΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμμόρφωση ή... «καμπάνες» για εισηγμένες που δεν εφαρμόζουν τον νέο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έρχονται νέοι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες

Η «ακτινογραφία» της Merit για τον FTSE 25 - Ποιες εισηγμένες άντεξαν στην πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider