ElvalHalcor: Που οφείλεται το δυναμικό ξεκίνημα - Το επενδυτικό πρόγραμμα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ElvalHalcor: Που οφείλεται το δυναμικό ξεκίνημα - Το επενδυτικό πρόγραμμα
Αύξηση μεγεθών στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι προοπτικές για τη συνέχεια. Οι επενδύσεις και τα «στηρίγματα.

«Για το υπόλοιπο 2021, και καθώς ο κόσμος φαίνεται να αφήνει πίσω του ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από εντατικά περιοριστικά μέτρα και αντίξοες συνθήκες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως, η ElvalHalcor βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, ο διεθνής προσανατολισμός, το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και η μεγάλη ευελιξία, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία».

Αυτό εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης ElvalHalcor, θυγατρικής του ομίλου Viohalco, εστιάζοντας παράλληλα και στις «σημαντικές επενδύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή είναι σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της επιτρέπουν, αυξάνοντας συνεχώς την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και την αξιοποίησή της, να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ανοδική της πορεία».

Κύκλοι της εταιρεία επισημαίνουν ότι η ElvalHalcor προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις την κατάλληλη στιγμή και αυτό αποτυπώνεται στα μεγέθη, με αύξηση πωλήσεων και κερδών, με την τάση αυτή να αναμένεται να συνεχιστεί καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση και οι τιμές των μετάλλων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Όπου και αναμένονται να διατηρηθούν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα βέβαια, και εν όψει της βελτίωσης του κλίματος μέσω της καλύτερης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, στον κλάδο αλουμινίου μετά και τη λειτουργία του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος με τις νέες επενδύσεις να ανέρχονται στα 29,1 εκ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 24,7 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στα Οινόφυτα. Οσον αφορά στον κλάδο χαλκού, αναφορικά με τις επενδύσεις, για το Α’ τρίμηνο του 2021, δαπανηθήκαν περί τα 3,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, με το ποσό των 2,1 εκ. ευρώ να πραγματοποιείται από τη θυγατρική Sofia Med για την υλοποίηση αναβαθμίσεων προς τη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας σε προϊόντα έλασης.

Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή το capacity (για αλουμίνιο) ανέρχεται σε περίπου 360.000 τόνους αλλά με τις νέες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται (ψυχρό αλουμίνιο, γραμμή βαφής κ.α.) αναμένεται να αυξηθεί σε 500.000 τόνους (από το νέο έτος προς τα μέσα του 2022).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται και την τάση που έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως υπέρ των ανακυκλώσιμων υλικών, εις βάρος του πλαστικού, και στην ανάγκη για βιώσιμα υλικά και βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλωστε, τα προϊόντα της εισηγμένης, κυρίως το αλουμίνιο, είναι σαφώς πιο ανακυκλώσιμα από το πλαστικό και έχουν χαμηλότερο κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για πλαστικό αυξάνεται με ρυθμούς περίπου 3% ετησίως. Εάν ο όμιλος καταφέρει να «αποσπάσει» 1% μόνο (από το 3%) στη ζήτηση προϊόντων (αλουμίνιο αντί πλαστικού) αυτό μεταφράζεται, κατά υπολογισμούς, σε περίπου επιπλέον 300.000 τόνους, δηλαδή σχεδόν… «μία ακόμα ElvalHalcor».

Επίσης, η ElvalHalcor εκμεταλλεύεται και την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής αλλαγής, τάση που απαιτεί τη χρήση αλουμινίου ή και χαλκού τόσο για το όχημα όσο και για εξαρτήματα.

Χτες, η εισηγμένη ανακοίνωσε δυναμική εκκίνηση του 2021, ως συνέχεια του ισχυρού τελευταίου τριμήνου του 2020, με την ζήτηση στους περισσότερους τομείς να επανέρχεται, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα προ πανδημίας επίπεδα. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανάκαμψη των αγορών της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο Αλουμινίου. Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.062 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 38,2% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.741 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 13,6% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2020).

Ο συνδυασμός ανοδικού όγκου και τιμών μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 647,3 εκ. ευρώ για Α’ τρίμηνο του 2021, αυξημένο κατά 22,1% από τα 530,3 εκ. ευρώ του Α’ τριμήνου του 2020. Από αυτό το ποσό, ο χαλκός εισέφερε πωλήσεις 355 εκατ. ευρώ (55%) και ο κλάδος αλουμινίου 292 εκατ. ευρώ (45% επί του συνόλου). Ο κλάδος χαλκού παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 8,3%, με την ανοδική πορεία να τροφοδοτείται από τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού. Ο κλάδος του αλουμινίου πέτυχε αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 11,8%, με τον κύκλο εργασιών να είναι αυξημένος κατά 10,7%. Ο κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που επανήλθαν στο προϊοντικό μείγμα δυναμικά μετά την πτώση της προηγούμενης χρήσης, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ElvalHalcor πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρίας, αυξήθηκαν κατά 28,1% και ανήλθαν σε 41,9 εκ. ευρώ έναντι 32,7 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Εξ αυτών, 16 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κλάδο χαλκού και 26 εκατ. ευρώ από το αλουμίνιο (62%).

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 67,1 εκ. ευρώ έναντι 20,1 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με τον κλάδο χαλκού να εισφέρει 34,6 εκατ. ευρώ περίπου και του αλουμινίου 32,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο EBΤ (προ φόρων), τα κέρδη ανήλθαν σε 44,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίων 418 χιλ. ευρώ, με τον χαλκό να εισφέρει 27 εκατ. ευρώ από ζημίες άνω των 6,4 εκατ. ευρώ πέρυσι και το αλουμίνιο κέρδη 17,5 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 36,0 εκ. ευρώ έναντι κερδών 0,8 εκ. ευρώ του Α’ τριμήνου του 2020, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 34,8 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2021 ή 0,0927 ευρώ ανά μετοχή από 0,9 εκ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2020 ή 0,0025 ευρώ ανά μετοχή.

Η ElvalHalcor είχε στο πρώτο τρίμηνο απαιτήσεις από πελάτες 291,4 εκατ. ευρώ, σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 816 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 500 εκατ. ευρώ (από 463,18 εκατ. στις 31/12/2020) και βραχυπρόθεσμες δανειακές στα 236,4 εκατ. ευρώ (στα 193,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020), εκροές 23,4 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες, καθαρές Ταμειακές Ροές από Χρηματοοικονομικές Δραστηριότητες 68,89 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα/ταμειακά ισοδύναμα στα 49,19 εκατ. ευρώ (από 33,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider