Καρυτινός (Prodea): Σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρυτινός (Prodea): Σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ
Νέες αναπτύξεις σχεδιάζει η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ στην προσεχή διετία. Γιατί «κοιτάζει» τον τομέα των logistics.

Συνολικές επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ προωθεί ή σχεδιάζει η Prodea, η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ, με χαρτοφυλάκιο ύψους σχεδόν 2 δις ευρώ, η οποία έχει «αποτύπωμα» στο σύνολο των κλάδων του real estate. Όπως ανέφερε χτες ο κ. Καρυτινός, επικεφαλής του γκρουπ, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, από αυτές τις επενδύσεις, projects περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο ή και υπογεγραμμένα που προχωράνε. Αφορούν κυρίως σε γραφεία και logistics (80% και άνω), ενώ τα υπόλοιπα επιλεκτικά σε ξενοδοχεία, retail οικιστικά. Αυτές, έως το 2023 θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Για τις υπόλοιπες, επίσης ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, κάποια projects είναι προχωρημένα, κάποια σε διαπραγματεύσεις, άλλα στα σχέδια, αλλά με σημαντικές πιθανότητες να προχωρήσουν και να «κλείσουν». Αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, ο κ. Καρυτινός τόνισε πως ετοιμάζεται νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο.

Όπως τόνισε, ο τομέας των logistics παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας, της μεγάλης διακίνησης εμπορευμάτων από τα γύρω κράτη μέσω της Ελλάδας αλλά και της αντοχής του κλάδου την περίοδο της κρίσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρυτινός, η Prodea το τελευταίο χρονικό διάστημα επενδύει και στον κλάδο των logistics. «Μέχρι τώρα επενδύαμε κυρίως σε γραφεία, καταστήματα. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πράγματα στην αγορά και στις προοπτικές της. Κάποιοι κλάδοι είχαν προβλήματα, όπως το retail, αλλά και κάποιοι άλλοι κλάδοι αναδείχθηκαν λόγω αλλαγών ή και λόγω πανδημίας και απέκτησαν δυναμική, όπως τα logistics. Ο οποίος είναι στρατηγικός κλάδος, άλλωστε η Ελλάδα αποτελεί κόμβο, με μεγάλα λιμάνια, όπως ο Πειραιάς που αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη. Σε συνδυασμό με το ότι ο τομέας δεν είχε σύγχρονο προϊόν, ενώ ωφελήθηκε από το e –commerce και τις ανάγκες αποθήκευσης, τα logistics έγιναν ένας ισχυρός κλάδος με μελλοντικές προοπτικές», σημείωσε το στέλεχος της κτηματαγοράς.

Μάλιστα, αν και ανέφερε ότι για την ώρα ο εν λόγω τομέας αποτελεί μικρό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο της Prodea, και αποτελεί κλάδο με μικρό κόστος / τ.μ. (στα 500-1.000 ευρώ/τ.μ., όχι ακριβός όπως τα γραφεία ή το retail που φτάνουν στα 5.000 ευρώ/τ.μ.), εντούτοις, η εισηγμένη προωθεί ευρύτερες επενδύσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ. Από αυτές, επενδύσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ είναι ωριμότερες και προχωρούν, αναμένεται δε να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021 ή αρχές επόμενου έτους.

Επίσης, ο κ. Καρυτινός σημείωσε ότι ο Πύργος Πειραιά που αναπτύσσει η Prodea με την DIMAND είναι ένα εμβληματικό κτήριο που θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2023, ενώ μίλησε για χρήση μικτή (υπό διερεύνηση ποιες). Αναφέρθηκε και στο Σαρόγλειο Μέγαρο, που μετατρέπεται σε ξενοδοχείο 200 δωματίων, σε μια περιοχή όπως η Ομόνοια, με δυναμική ανόδου, χαρακτηρίζοντας το project ως «μια καλή επένδυση για το χαρτοφυλάκιό μας».

Τέλος, σημείωσε ότι κάποιες μπίζνες γίνονται από την Prodea σε συνεργασία με developers, όπως η Dimand, και άλλες προχωρούν «σε περιοχές με ενδιαφέρον στις οποίες πάμε και κάνουμε δική μας επένδυση, π.χ. στο Μαρούσι, που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι φέτος», σημείωσε ο CEO της Prodea.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider