Ελλάδα
12-05-2021 | 08:24

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για ακίνητα στα ελληνικά νησιά

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για ακίνητα στα ελληνικά νησιά
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ελλάδα και τα νησιά της υπήρξαν για χρόνια μεταξύ των ελκυστικότερων προορισμών στην Ευρώπη. Η Engel & Völkers Greece, το γνωστό μεσιτικό δίκτυο που ευρύτερα φιλοδοξεί να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στον τομέα της εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, εκτιμά ότι η ζήτηση για δεύτερες κατοικίες θα παρουσιάσει αύξηση έως το καλοκαίρι και ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. «Αυτή είναι μία χρονιά σημαντικών ευκαιριών για όλους τους επενδυτές και τους αγοραστές που προσβλέπουν στην αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα. Το 2021 μπορεί κάλλιστα να είναι μία χρονιά ανακατάταξης και σταθεροποίησης της αγοράς υπό νέες συνθήκες, προσφέροντας ευκαιρίες για έξυπνες επενδύσεις με δυνατότητες υψηλών αποδόσεων», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers στην Ελλάδα.

«Με τα κατάλληλα φορολογικά μέτρα, την κυβερνητική υποστήριξη και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας ανταγωνιστικός προορισμός για τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και για άλλες εθνικότητες, όταν η πανδημία λάβει τέλος», σημειώνει ο κ. Γιώργος Πετράς. «Επιθυμούμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της πρώτης και της δεύτερης κατοικίας, υπό την έννοια και των ξένων και των εντόπιων επενδυτών», προσθέτει ο επικεφαλής του «ελληνικού βραχίονα» της Engel & Völkers, που αποτελεί μία από τις ηγετικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον κόσμο, η οποία ειδικεύεται στη μεσιτεία πολυτελών ακινήτων κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, γιοτ και αεροσκαφών.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στις 14 Μαΐου, καλωσορίζοντας ξανά τους τουρίστες, τους αγοραστές και τους επενδυτές του εξωτερικού. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το πρωτόκολλο της Ελλάδας για το καλοκαίρι του 2021, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καλωσορίζοντας ξανά τους ξένους επισκέπτες. Τον τελευταίο χρόνο, τα ελληνικά νησιά προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών αγοραστών, ιδιαίτερα από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αναμένουμε ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί εκθετικά τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά την πανδημία του κορονοϊού, οι τιμές των ακινήτων στα νησιά παρέμειναν σταθερές και τα ποσοστά του ενδιαφέροντος εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Προορισμός υψηλής ζήτησης για τους διεθνείς αγοραστές

Καμία χώρα της Μεσογείου δεν διαθέτει τόσα νησιά, όσα η Ελλάδα. Υπάρχουν πάνω από 3.000 συνολικά, από τα οποία τα 113 είναι επισήμως κατοικημένα. Όπως σημειώνεται, τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αποτελούν κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η ζήτηση ακινήτων εδώ, όπως και στην Κρήτη και την Κέρκυρα και τις παράλιες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το Πόρτο Χέλι, παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρά την πανδημία του κορονοϊού. Στο Πόρτο Χέλι, οι κατοικίες αγγίζουν στη μέγιστη τιμή τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρά, μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκονται η Μύκονος, η Πάρος και η Ρόδος με τις μοναδικές βίλες και τα ξενοδοχεία, τα βραβευμένα εστιατόρια, τα πεντακάθαρα νερά και τις λευκές, αμμώδεις παραλίες. Η Ρόδος, με τη νότια θέση της και τις ζεστές θερμοκρασίες, αποτελεί έναν υψηλής προτίμησης προορισμό και για τον χειμώνα.

Εδώ, η μέγιστη τιμή για μία κατοικία φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα στις περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση αγγίζουν κατά μέγιστο τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, η μέγιστη συνολική τιμή για μία ανεξάρτητη κατοικία στην Πάρο υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, το ακριβότερο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιο της Engel & Völkers Ελλάδας είναι μία βίλα στη Μύκονο με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Η τιμή πώλησής της είναι 10 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων της Engel & Völkers Greece, οι διεθνείς αγοραστές αποτελούν ποσοστό περίπου 85% των δυνητικών αγοραστών που κατέχουν ακίνητα δεύτερης κατοικίας. Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους της Κεντρικής Ευρώπης που προέρχονται από γερμανόφωνες περιοχές (45% από τη Γερμανία, 15% από την Ελβετία και 10% από την Αυστρία), καθώς και από τις χώρες της Μπενελούξ (Benelux) και από τις ΗΠΑ. Περίπου 90% των ιδιοκτητών κατοικιών στα ελληνικά νησιά είναι ιδιώτες που χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους ως δεύτερη κατοικία. Η Ελλάδα προσφέρει την ιδανική ευκαιρία στους αγοραστές δεύτερης κατοικίας: πολυτελή παραλιακά ακίνητα, εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο και νέα έργα υποδομής και ανάπλασης που αποτελούν ένα ιδανικό πακέτο για οποιονδήποτε αναζητά μία ασφαλή επένδυση με υψηλό κύρος. Τα ακίνητα μπορούν επίσης να ενοικιαστούν για μία συγκεκριμένη περίοδο, καθώς η απόδοση επένδυσης (ROI) στα νησιά είναι εξαιρετικά επωφελής, ξεκινώντας από το 5% φθάνοντας έως και το 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.