«Aνάσα» από τα μέτρα στήριξης περιμένουν παιδότοποι και γυμναστήρια

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Aνάσα» από τα μέτρα στήριξης περιμένουν παιδότοποι και γυμναστήρια
Οι επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμα κλειστές αναμένουν τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ.

Τις ανακοινώσεις σχετικά με τα προγράμματα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ για γυμναστήρια και παιδότοπους, επιχειρήσεων δηλαδή που παραμένουν ακόμα κλειστές για πάνω από ένα εξάμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων, περιμένουν εντός της εβδομάδας οι επιχειρηματίες των δύο κλάδων.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί «το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ που έχουμε σχεδιάσει για τα γυμναστήρια». «Θα είναι ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης ακριβώς γιατί τα γυμναστήρια έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα δρομολογείται για μετά τα μέσα Μαΐου και θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα της επαναλειτουργίας τους, ενώ στα κριτήρια θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 όπως προβλέπεται αντίστοιχα και στο πρόγραμμα που αφορά στην εστίαση.

Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, γεγονός είναι ότι η «καλή» περίοδος για τον κλάδο έχει χαθεί. «Τα γυμναστήρια είναι σε πολύ δυσμενή θέση όχι μόνο γιατί έχουν μείνει εντελώς κλειστά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά γιατί ακόμη κι εάν υποθετικά ανοίξουν σε μερικές μέρες, ο παραδοσιακός χρόνος λειτουργίας τους δεν είναι το καλοκαίρι αλλά ο χειμώνας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Άλλωστε σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου το τρίμηνο Μάρτιου – Μαΐου γίνεται το 40% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων λόγω των νέων συνδρομών. Οι ίδιοι εκτιμούν παράλληλα ότι θα χρειαστεί χρόνος για την επιστροφή των αθλουμένων στους κλειστούς χώρους των γυμναστηρίων και ότι η επιστροφή στη κανονική λειτουργία τους θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στους παιδότοπους με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι θα ανεβάσουν τελικά ρολά προς τον Ιούνιο την ίδια στιγμή που για τις περίπου 800 επιχειρήσεις του κλάδου το καλοκαίρι θεωρείται μία «νεκρή» περίοδος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επαγγελματίες των δύο κλάδων που παραμένουν κλειστοί για περισσότερο από μισό χρόνο εκτιμούν και ανησυχούν για την επόμενη μέρα, εκτιμούν ότι τα προγράμματα στήριξης θα δώσουν μία «ανάσα» στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider