Μαλαματίνα: Γιατί καθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαλαματίνα: Γιατί καθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας
Έναν χρόνο μετά, τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού καθυστερούν τη συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο Όμιλος εταιρειών Mantis.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν και με την πανδημία να δίνει τη «χαριστική βολή» στη Μαλαματίνα, η οποία ήδη αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της στη βάση της συμφωνίας της, πριν από τρία χρόνια, με τις πιστώτριες τράπεζες, η ιστορική οινοποιία έμπαινε σε διαδικασία πώλησης.

Έναν χρόνο μετά, τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού καθυστερούν τη συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει καταθέσει ο Όμιλος εταιρειών Mantis και την αλλαγή σελίδας για την οινοποιία έπειτα από 126 χρόνια.

H συζήτηση η οποία είχε αρχικά οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τις 22 Μαρτίου, που επίσης αναβλήθηκε για τους ίδιους λόγους, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία. Παρά την προσδοκία που εξέφραζαν για νέα δικάσιμο πριν από το Πάσχα τελικά η συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης ορίστηκε εκ νέου στις 14 Ιούνιου με την ελπίδα αυτή τη φορά να πραγματοποιηθεί κανονικά ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει τα σχέδια του.

Η Mantis, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τρέχει» ήδη τις πωλήσεις στο εσωτερικό, στο μοναδικό μέχρι σήμερα κανάλι που ήταν ανοιχτό, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ, ενώ από σήμερα διαχειρίζεται και εκείνες στο κανάλι της εστίασης, το άνοιγμα της οποίας αναμένεται να δώσει «ανάσα» στην εταιρεία. Η διαχείριση των εξαγωγών παραμένει ακόμα στην ίδια την εταιρεία με την πορεία τους πρώτους μήνες του έτους να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, δηλαδή προ της πανδημίας με κύρια αγορά τη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο εξυγίανσης της «Μαλαματίνα» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέας εταιρείας και η μεταφορά σε αυτή, μέρους του ενεργητικού και ποσοστού περίπου 24% της συνολικής οφειλής της οινοποιίας, η οποία φτάνει τα 35,9 εκατ. ευρώ, προς τράπεζες και άλλα ιδρύματα και φορείς (Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα, ABS Metexelixis). Η εταιρεία, υπό το νέο καθεστώς, προβλέπεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη από τον δεύτερο χρόνο. Ο τζίρος της αναμένεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, με προοπτική να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ το 11ο έτος. Αναμένεται παράλληλα να παράγει 5,6 εκατ. λίτρα το πρώτο έτος λειτουργίας της, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται να αυξηθεί στα 7,5 εκατ. λίτρα. Ο επενδυτής τέλος δεσμεύεται να καταβάλλει 2,3 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς και να ενισχύσει την εταιρεία για την ανάπτυξη της με 9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider