Οι αντιδράσεις και τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα της εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αντιδράσεις και τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα της εστίασης
Οι εκπρόσωποι της εστίασης πάντως αναμένουν την έκδοση της ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης τις προσεχείς μέρες προκειμένου να διευκρινιστούν μια σειρά από ζητήματα.

Νέους προβληματισμούς δημιούργησαν σε επιχειρηματίες της εστίασης, οι κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφέ που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, την ίδια στιγμή που ο κλάδος προετοιμάζεται πυρετωδώς για το άνοιγμά του στις 3 Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της εστίασης πάντως αναμένουν και την έκδοση της ΚΥΑ του υπουργείου Ανάπτυξης τις προσεχείς μέρες προκειμένου να διευκρινιστούν μια σειρά από ζητήματα.

Για «αιφνιδιασμό» κάνει λόγο, μιλώντας στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος σχετικά με την απόφαση να μην λειτουργούν, ούτε με την υπηρεσία delivery, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των εμπορικών κέντρων τα οποία άνοιξαν το Σάββατο.

Ο κ. Λιάρος εξηγεί ότι η υπηρεσία take away είναι κατανοητό γιατί απαγορεύτηκε, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει εικόνες συνωστισμού στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων. «Για καταστήματα ωστόσο τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και με τα εμπορικά κέντρα σε αναστολή, εξυπηρετούσαν με delivery είναι παράλογο να κλείνουν τώρα» τονίζει. Σημειώνει μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ξαφνικά την Παρασκευή το απόγευμα ότι θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά και ενώ είχαν κάνει τις προμήθειες τους για το Σαββατοκύριακο.

Ακόμη ένα ζήτημα που θέτει ο πρόεδρος της ΕΠΟΣ και για το οποίο, όπως λέει αναμένει τις διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο, είναι τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριους χώρους των καταστημάτων εστίασης. Οι επιχειρηματίες ζητούν να μην εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι χώροι και να λειτουργήσουν όπως την προηγούμενη φορά μετά το πρώτο lockdown.

Το ωράριο

Το θέμα του ωραρίου, επίσης, συνεχίζει να απασχολεί τον κλάδο καθώς τα καταστήματα θα κλείνουν στις 11 το βράδυ και την ίδια ώρα θα αρχίζει και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων, ότι οι πελάτες θα πρέπει πριν τις 11 να πληρώσουν, να σηκωθούν από το τραπέζι και παράλληλα οι υπάλληλοι του καταστήματος να έχουν μαζέψει, ώστε να προλάβουν να φτάσουν στα σπίτια τους πριν κινδυνέψουν με πρόστιμο. Άρα, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, στην πράξη το ωράριο των καταστημάτων δεν είναι έως τις 11, αλλά νωρίτερα.

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας τη Μεγάλη Δευτέρα στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους». Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση καθώς και ότι δεν θα χρειάζεται η αποστολή sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης.

Οι ΚΑΔ που παραμένουν σε αναστολή

Επιστολή προς τον κ. Σταμπουλίδη, έστειλε από την πλευρά της η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα ενόψει του ανοίγματος της Δευτέρας.

Μεταξύ αυτών, οι επαγγελματίες εκφράζουν την απορία για το γεγονός ότι παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί».

Παράλληλα ρωτούν τι προβλέπεται για επιχειρήσεις που επιλέξουν να μην επαναλειτουργήσουν. «Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει» τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider