Κτηματαγορά: Πώς αναδεικνύονται Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Πεδίον Αρεως, Γουδί, Καισαριανή, Ζωγράφου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματαγορά: Πώς αναδεικνύονται Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Πεδίον Αρεως, Γουδί, Καισαριανή, Ζωγράφου
Γνωστές περιοχές της Αθήνας ή Δήμοι κοντά στο κέντρο αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης μέσα στα επόμενα χρόνια, αποτέλεσμα ενός μεγάλου δικτύου αναπλάσεων που είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται.

Γνωστές περιοχές, γειτονιές της Αθήνας αλλά και Δήμοι κοντά στο κέντρο αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης μέσα στα επόμενα χρόνια για την κτηματαγορά, αποτέλεσμα ενός μεγάλου δικτύου αναπλάσεων που είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Περιοχές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Βοτανικός, οι Αμπελόκηποι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Αρεως, ο Υμηττός μέσω του project «Πυρκάλ», το «κομμάτι» Γουδί -Καισαριανή - Ζωγράφου, αναμένεται, μεταξύ άλλων κομβικών τοποθεσιών, να συνθέσουν το παζλ της κτηματαγοράς για την επόμενη δεκαετία.

Τα έργα ανάπλασης, τα έργα αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομίας, τα έργα υποδομών και συγκοινωνιών με την ταυτόχρονη αξιοποίηση χώρων πρασίνου καθώς και ιδιωτικών επενδύσεων επιδρούν θετικά στην μετεξέλιξη της εκάστοτε γειτονιάς αλλά και στο σύνολο των όμορων περιοχών, αυξάνοντας τις εμπορικές αξίες, έλκοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εγχώριων, όσο και αλλοδαπών επενδυτών, αλλάζουν το προφίλ της περιοχής, δημιουργώντας νέους χάρτες στην κτηματαγορά της Αττικής.

Αυτά εκτιμά ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του δικτύου E-Real Estates, σε σχετική ανάλυση για την κτηματαγορά και την επίδραση των αναπλάσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν επαρκείς εκτιμήσεις, ενώ καθοριστικό παράγοντα αποτελεί ο χρόνος υλοποίησης των έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, περιπτώσεις με ενδιαφέρον είναι οι εξής:

Ακαδημία Πλάτωνος

Η περιοχή που οφείλει την ονομασία της στον ήρωα Ακάδημο, και τη φιλοσοφική σχολή - την Ακαδημία που ίδρυσε ο Πλάτων το 387 π.Χ., για πολλά χρόνια χαρακτηριζόταν «υποβαθμισμένη». Λίγοι γνωρίζουν ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει κρυμμένη όαση πρασίνου 135 στρεμμάτων - το αρχαιολογικό άλσος. Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Η διπλή ανάπλαση θα περιλαμβάνει:

• Την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να καταστεί ελκυστικός για τον επισκέπτη.

• Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στον χώρο όπου έχει χωροθετηθεί από το 2002 και για το οποίο ήδη έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κτηριολογική και η μουσειολογική μελέτη.

Γαλάτσι

Το Άλσος Βεΐκου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για το Γαλάτσι. Πρόκειται για έναν από τους λίγους δημοτικούς, πράσινους, ανοιχτούς χώρους της Αθήνας που παραμένει καλοδιατηρημένος και έχει να δώσει κάτι σε όλους: παιδικές χαρές για τους μικρούς επισκέπτες, χώρους άθλησης, καφέ, θερινό σινεμά και βόλτες στον λόφο της Φιλοθέης, στα Τουρκοβούνια, στα άτυπα σύνορα των δύο περιοχών. Παράλληλα, η άμεση εγγύτητα του Γαλατσίου με την Αττική οδό, την Λ. Κηφισίας καθώς και την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, αποτελούν θετικά χαρακτηριστικά για την περιοχή. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω της περιφερειακής οδού του Γαλατσίου, σε σύντομο χρόνο βρίσκεσαι σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, στην Λ. Αλεξάνδρας. Το Γαλάτσι τα τελευταία χρόνια «γνωρίζει» έντονη ανοικοδόμηση με νέες οικοδομές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια, ενώ η έλευση του μετρό με 2 σταθμούς θα συντελέσει καθοριστικά στην μετεξέλιξη του Δήμου. Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου. Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

Ελικώνας – Άνω Κυψέλη

Η συνοικία της Άνω Κυψέλης που γειτνιάζει με το Δήμο Γαλατσίου και η έλευση του μετρό φέρεται να συντελεί καθοριστικά στα επενδυτικά βλέμματα. Τα λιγοστά προς πώληση αυτοτελή κτίρια που έχουν απομείνει στην περιοχή διατίθενται με στόχο την επένδυση στην υπεραξία της νέας στάσης του μετρό. Παράλληλα πλησίον της νέας στάσης του μετρό, έχουν αρχίσει να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες μετά την κατεδάφιση παλαιών μονοκατοικιών. Ο Σταθμός Ελικώνας χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνα.

Κυψέλη

Η αστική περιοχή κατά τις δεκαετίες 1920-1970 αποτελούσε, μαζί με το Κολωνάκι, τη Βικτώρια και την περιοχή Ανακτόρων, τον αστικό πυρήνα της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 80, όταν το νέφος είχε φτάσει σε αφόρητα επίπεδα, άρχισε η τάση της φυγής από το κέντρο. Πολλοί ήθελαν να φύγουν, αλλά εκείνοι που μπορούσαν να το κάνουν ήταν οι κάτοικοι των πιο εύπορων κεντρικών περιοχών. Ποιες ήταν αυτές; Οι τέσσερις που προαναφέρθηκαν. Από αυτές, το Κολωνάκι και η περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου ευτυχώς ουδέποτε κινδύνευσαν, λόγω εγγύτητας στο κυβερνητικό κέντρο. Οι άλλες δύο, Κυψέλη και ακόμη περισσότερο η Βικτώρια, άδειασαν σε μεγάλο ποσοστό από τους παλαιούς τους κατοίκους και κατοικήθηκαν από μετανάστες. Η Κυψέλη τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αλλάξει, από το 2015 άρχισε να καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που στόχευαν στην υπεραξία της επένδυσης τους σε συνάρτηση με την γενικότερη αύξηση των τιμών της κτηματαγοράς. Δεν είναι λίγες οι γειτονιές της Κυψέλης που ανοικοδομούνται τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα, η κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, οι προγραμματισμένες αναπλάσεις σε συνάρτηση με την έλευση του μετρό, θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην «αστική» περιοχή του παρελθόντος. Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού. Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Εξάρχεια – Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως είναι το μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας, γύρω από το οποίο υφίσταται και η ομώνυμη συνοικία της Αθήνας. Το άλσος αυτό έχει έκταση 277 στρεμμάτων μαζί με τον λόφο Φινόπουλου. Η έλευση του μετρό, σε συνάρτηση της γειτνίασης με τα Εξάρχεια που συνεχίζουν δυναμικά να μαγνητίζουν τα επενδυτικά βλέμματα, στο άμεσο μέλλον και εφόσον πραγματοποιηθούν καθοριστικές παρεμβάσεις, θα αποτελέσει μια συνοικία του Δήμου Αθηναίων που διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος. Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας. Η περιοχή των Εξαρχείων αποτελεί μια περιοχή με άποψη, μια περιοχή ρετρό που έχει δει το φως της δημοσιότητας για πολλούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή των Εξαρχείων έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών. Αγοράστηκαν ακίνητα με στόχο την άμεση ανακατασκευή και ανακαίνιση των ακινήτων και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, είτε ως χώροι φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία), είτε ως διαμερίσματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές πιστεύουν πολύ στις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια και το Πεδίον του Άρεως, όπου σήμερα ανακατασκευάζουν κτίρια με στόχο να προσφέρουν είτε προς πώλησης, είτε προς ενοικίαση διαμερίσματα μικρής επιφάνειας . Στοχεύουν σε ηλικίες αγοραστών μεταξύ 20 και 40 ετών, που αναζητούν ακίνητο στο κέντρο της πόλης με εύκολη μετακίνηση μέσω μετρό και μέσων μαζικής μεταφοράς Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

Γκύζη – Αμπελόκηποι και Βοτανικός

Γκύζη και Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, ενώ στον Βοτανικό θα συντελεστεί ο πιο σημαντικός όγκος επενδύσεων από τη Διπλή Ανάπλαση το κέντρο της Αθήνας (Βοτανικός & Λ. Αλεξάνδρας) και την γειτνίαση τόσο με το κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αλλά και των σταθμών του μετρό στη περιοχή. Αναλυτικά, η Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική, όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος» για τους επενδυτές προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στη καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως το Γκύζη και οι Αμπελόκηποι, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν, θα μετατρέψουν την ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει την σημερινή εικόνα και θα την μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Γουδί – Καισαριανή – Ζωγράφου

Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Το Πάρκο Γουδή είναι ένας «πνεύμονας» στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σίγουρα μια όαση στην πολύβουη Αθήνα. Όσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδί», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ενώ ο Σταθμός Γουδή του μετρό χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου. Ο στόχος για μια πιο πράσινη Αθήνα με ποιότητα ζωής σε συνάρτηση με την σύνδεση της περιοχής με την Λεωφόρο Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας και τη νέα στάση του μετρό, θα αναβαθμίζουν συνολικά τόσο την περιοχή Γουδί όσο και τις όμορες περιοχές που γειτνιάζουν.

Ζωγράφου και Καισαριανή μετά την έλευση του μετρό θα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στην ζήτηση αγοράς και ενοικίασης κατοικιών. Γενικότερα, οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τη νέα γραμμή 4 του μετρό, έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ. Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

Υμηττός – Πυρκάλ

Η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό, όσον αφορά την κτηματαγορά, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αύξηση της ζήτησης στη περιοχή καθώς και στις όμορες περιοχές για οικιστικά ακίνητα τόσο προς μίσθωση, όσο και προς πώληση. Είναι λογικό μέρος των εργαζομένων να θελήσουν να μετακομίσουν στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να βρίσκονται πλησίον της εργασίας τους. Παράλληλα, κατανοούμε όλοι μας ότι πολλές εταιρείες που «στρατηγικά» λόγω των εργασιών τους είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να είναι εγκατεστημένες πλησίον των αρμοδίων υπουργείων ή/και υπηρεσιών του δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά, θα προβούν σταδιακά στην αναζήτηση κατάλληλων γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού καθώς και στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Λεωφόρου Ηλιουπόλεως.

Παράλληλα, η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο 80 στρεμμάτων, θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για τους δημότες και θα συντελέσει θετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και στην αύξηση των αξιών στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την ανάγκη δημιουργίας τόσο εμπορικών καταστημάτων, όσο και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα στοχεύσουν τόσο στην καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των άνωθεν υπουργείων και οργανισμών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider