Επιχειρήσεις
26-03-2021 | 13:08

WeWork: Συμφωνία συγχώνευσης με την BowX Acquisition - Στόχος η πολυπόθητη εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Newsroom
Μοιράσου το
WeWork: Συμφωνία συγχώνευσης με την BowX Acquisition - Στόχος η πολυπόθητη εισαγωγή στο χρηματιστήριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η WeWork συμφώνησε να συγχωνευτεί με μία εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει τον πάροχο υπηρεσιών κοινόχρηστων γραφείων να εισαχθεί στο χρηματιστήριο δύο χρόνια μετά από την πολυσυζητημένη αποτυχία να διεξάγει μια παραδοσιακή δημόσια προσφορά. 

Στη προγραμματισμένη συγχώνευση με την BowX Acquisition η WeWork αποτιμάται 9 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου του χρέους της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η WeWork επίσης θα προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων 1,3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 800 εκατ. δολαρίων με μια λεγόμενη ιδιωτική επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο από το fund Insight Partners.

Η WeWork είναι ένα μεγάλος παίκτης στην αγορά των «ευέλικτων» γραφειακών χώρων. Προχωρεί σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις με ιδιοκτήτες, και μετά την ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωση του χώρου, υπενοικιάζει μικρά γραφεία ή ακόμα και ολόκληρα κτίρια σε ενοικιαστές ακόμα και για μόνο ένα μήνα. Αν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα σημάνει το τέλος για μια δύσκολη και ακανθώδη πορεία της WeWork προς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Η εταιρεία αξιοποιεί τον χείμαρρο από νέες SPAC για να επιτύχει ότι δεν κατάφερε να κάνει το 2019, όταν οι επενδυτές απέρριψαν την ζημιογόνα εταιρεία και τον χαρισματικό αλλά και εκκεντρικό επικεφαλής της, Adam Neumann, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε από πρόεδρος και CEO. Η πανδημία αποτέλεσε ένα επιπλέον πλήγμα καθώς τα γραφεία άδειασαν σε όλη τη χώρα. Η WeWork έκλεισε εγκαταστάσεις, επαναδιαπραγματεύθηκε μισθωτήρια και κατάργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια απόπειρα να περικόψει τα κόστη.

Η αποτίμηση της στα 9 δισ. δολάρια απέχει πολύ από τα 47 δισ. δολάρια που η εταιρεία αξιολογήθηκε σε ένα ιδιωτικό κύκλο χρηματοδότησης από την SoftBank Group το 2019. Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογικών επενδύσεων αργότερα αναγκάστηκε να διασώσει τη WeWork και τώρα διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο.

Η Bow Capital, μητρική της SPAC BowX Acquisition, καθοδηγείται από τον Vivek Ranadivé, ιδιοκτήτη των Sacramento Kings και ιδρυτή της Tibco Software. Η εταιρεία venture έχει προσλάβει ως σύμβουλο τον Shaquille O’Neal.

Η BowX Acquisition κέρδισε 420 εκατ. δολαρίων πέρυσι ως επιχείρηση «βιτρίνα» και ακολούθως αναζήτησε μια επιχείρηση για να συνεργαστεί.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.