Energean: Οι τρεις προτεραιότητες για τον Πρίνο μετά την κοινοτική έγκριση της κρατικής ενίσχυσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Energean: Οι τρεις προτεραιότητες για τον Πρίνο μετά την κοινοτική έγκριση της κρατικής ενίσχυσης
Η ολοκλήρωση ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον», με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα, αποτελεί βασικό σημείο του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν πηγές της Energean την έγκριση από την Κομισιόν των μέτρων κρατικής ενίσχυσης ύψους 100 εκατ. για τον Πρίνο, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα από την παραχώρηση έχει επιφέρει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ στον όμιλο, στη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα με τους κύκλους της εταιρείας, προτεραιότητα και μονόδρομος για την επιτυχή αξιοποίηση της ενίσχυσης αποτελεί η ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, η συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση του Πρίνου με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη, καθώς και μια σειρά από νέα projects, όπως η Διακράτηση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Όπως συμπληρώνουν, στόχος είναι ο Πρίνος να καταστεί όχι μόνο λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και πιο «πράσινος», σε συνέχεια και της συμφωνίας που έχει συναφθεί με την ΔΕΗ και η οποία διασφαλίζει την προμήθεια των εγκαταστάσεων με ηλεκτρική ενέργεια 100% παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

Η ολοκλήρωση ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον», με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα, αποτελεί βασικό σημείο του Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει εκπονήσει η εταιρεία για τη διατήρηση εν λειτουργία της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Επίσης, η Energean προβλέπει τη συνέχιση παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων.

«Πράσινος Πρίνος»

Απώτερος στόχος της εταιρείας η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων. Για την περιστολή των εκπομπών σχεδιάζονται επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάγεται η προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα».

Σύμφωνα με την Energean, η υλοποίηση των παραπάνω κινήσεεων θα επιφέρει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου, με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider