ΑΒΑΞ: Οι μπίζνες στο Ελληνικό, ο Αμερικανός μεγιστάνας Macklowe και το come back στο real estate

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΑΞ: Οι μπίζνες στο Ελληνικό, ο Αμερικανός μεγιστάνας Macklowe και το come back στο real estate
Η συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Macklowe Properties για τον οικιστικό Πύργο της Lamda Development και τα άλλα projects στην έκταση. Η επιστροφή στον τομέα ακινήτων και οι νέες αναπτύξεις

Μετά από ένα χρονικό διάστημα σχετικά χαμηλών τόνων, ο όμιλος ΑΒΑΞ φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά στο κομμάτι του real estate, εστιάζοντας τόσο την σταδιακή ανάπτυξη επενδύσεων σχετικά μικρού μεγέθους σε Αθήνα ή περιφέρεια, όσο όμως και σε κατά πολύ μεγαλύτερα projects, στοχεύοντας στη mega επένδυση του Ελληνικού.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, αναπόφευκτα ξεχωρίζει το ενδιαφέρον του ομίλου ΑΒΑΞ σε δύο επίπεδα. Αφενός στη διεκδίκηση έργων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του project της Lamda Development στην έκταση του παλιού αεροδρομίου, αφετέρου στη συνεργασία με αμερικάνικη εταιρεία developer με την οποία συμμετέχει στον εν εξελίξει διαγωνισμό της Lamda για συνεργασία στους δύο πρώτους Πύργους που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό. Στο πρώτο σκέλος της διεκδίκησης έργων, δεν γίνεται λόγος μόνο για το κατασκευαστικό αντικείμενο που σχετίζεται με υποδομές, κτίρια, εμπορικά κ.λπ. (ύψους 2,5 δισ. ευρώ). Αλλά για συμμετοχή σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με οποιεσδήποτε άλλες αναπτύξεις προωθήσει η Lamda στο οικιστικό κομμάτι, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασίες.

Ωστόσο, η συνεργασία που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι με την αμερικανική εταιρεία Macklowe Properties, με την οποία κατέθεσε από κοινού πρόταση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Πύργου κατοικιών, που θα στο αναπτυχθεί στο παραλιακό μέτωπο (στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά) αναμένοντας την… ετυμηγορία για το αν σε πρώτη φάση «περάσει» στη short list των υποψηφίων με τους οποίους θα συνεργαστεί η Lamda Development, ανάμεσα σε περίπου 15 σχήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε, σχετικό με τον partner της ΑΒΑΞ σε αυτό το μέτωπο, ότι η Macklowe Properties ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον μεγιστάνα 84χρονο Harry Macklowe, έχοντας ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ασφαλών και εξαιρετικά κερδοφόρων επενδύσεων σε ακίνητα, όπως οι περίφημοι ουρανοξύστες (όχι απαραίτητα πανύψηλοι) στη Νέα Υόρκη, όπου έχει αναπτύξει projects με εμπορικές και οικιστικές χρήσεις, με τις συνολικές επενδύσεις να φτάνουν τα 13 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Αυτές οι επενδύσεις, κάλυψαν σχεδόν κάθε τομέα της αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης, απόκτησης και επανατοποθέτησης γραφείων και πολυκατοικιών, συγκροτημάτων γης, μετατροπή βιομηχανικών χώρων και loft (σοφίτα).

Μεταξύ των παλιότερων αναπτύξεων ξεχωρίζουν το Hotel Macklowe (στην Times Square) αποτελείται από 52 ορόφους και είναι ένα από τα τοπόσημα της περιοχής, το κτήριο κατοικιών Riverbank West στο Theater District που κατασκεύασε το μακρινό 1987 έχει 44 πατώματα, το Metropolitan Tower (650.000 τ.μ. 243 οικιστικές κατοικίες και 250.000 τ.μ. χώροι γραφείου) το «1330 Avenue of the Americas» (κτίριο γραφείων 40 ορόφων κατηγορίας Α στο Rockefeller Center), το Park Avenue Tower (35 όροφοι), το κτήριο «1540 Broadway» στην Time Square (44 όροφοι, 950.000 τ.μ.).

Ωστόσο, πέραν των διεκδικήσεων στον χώρο του εμβληματικού μετώπου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, η ΑΒΑΞ προωθεί δύο αναπτύξεις σε Αθήνα και Κρήτη. Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Χρ. Ιωάννου, η εταιρεία επιχειρεί come back στο real estate. Από τη μία πλευρά, σε ιδιόκτητο ακίνητο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (κοντά στο μετρό του Ελληνικού, όπως ειπώθηκε) θα αναπτύξει συγκρότημα που θα αποτελείται από 16 διαμερίσματα. Επίσης, προωθεί οικιστικό έργο στις Καλύβες Χανίων (κυρίως για ξένους), με εκτιμώμενες πωλήσεις συνολικά (και τα δύο αυτά έργα) ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ένα ακόμα μεγάλο έργο με ενδιαφέρον για τον όμιλο είναι το Καζίνο στη Λεμεσό, το οποίο είναι στο 40-45% της συνολικής προόδου, ενώ αναμένεται να παραδοθεί το 2022 (σε συνεργασία με ΤΕΡΝΑ, και μερίδια 60%-40%, ύψους 269 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως θα φτάσει και τα 280 εκατ. ευρώ). Θα περιλαμβάνει 16οροφο Hotel Tower με περίπου 500 δωμάτια, εστιατόρια και καφέ, εμπορικούς, αθλητικούς και εκθεσιακούς χώρους, πισίνες κ.α. Στον τομέα των ακινήτων ο όμιλος είχε παρουσία στην Κύπρο μέσω του project της μαρίνας Λεμεσού, μιας ανάπτυξη που κατέγραψε συνολικές πωλήσεις 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider