Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς άνοιγμα τα κομμωτήρια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Οι αποφάσεις ανακοινώνονται το απόγευμα.

Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων «ανάβει», σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει από το πρωί, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 6.30 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Άκη Σκέρτσο. Για το λιανεμπόριο ωστόσο η αγωνία αναμένεται να παραταθεί κι άλλο, οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία του μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι τα κομμωτήρια αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από τη Δεύτερα. Αφενός για λόγους ψυχολογικούς, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μία μικρή ανάσα για τους πολίτες έπειτα από τόσους μήνες εγκλεισμού, αφετέρου επειδή εκτιμάται ότι το άνοιγμα τέτοιων υπηρεσιών δεν θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και επομένως δεν θα επιβαρύνει επιδημιολογικά τη χώρα.

Ήδη πάντως τις τελευταίες μέρες τα κομμωτήρια προετοιμάζονται για επαναλειτουργία τους και κρατούν σε αναμονή τα ραντεβού που θέλουν να κλείσουν οι πελάτες τους, περιμένοντας την επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση, προκειμένου να τα επιβεβαιώσουν. Εξάλλου, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στελέχη του κλάδου στο insider.gr, δεν αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση όπως μετά το πρώτο lockdown ή ακόμη και μετά από εκείνο του Νοεμβρίου. Όπως σημειώνουν, αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν επισκεφθούν τα κομμωτήρια λίγο πριν κλείσουν ενώ κάποιοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε αντίστοιχες υπηρεσίες κατ' οίκον, παρά το lockdown.

Πάει για τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να λύσουν τη «σπαζοκεφαλιά» της επαναλειτουργίας του. Κι αυτό γιατί όσο το κρούσματα παραμένουν υψηλά, παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα των καταστημάτων αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα, η απόφαση για το άνοιγμα γίνεται δυσκολότερη.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με την τελική απόφαση ωστόσο να λαμβάνεται τη επόμενη εβδομάδα ώστε μέχρι τότε να υπάρχουν επιπλέον επιδημιολογικά στοιχεία. Ο στόχος είναι τα καταστήματα να ανοίξουν κανονικά, με τον περιορισμό του sms στον νέο πενταψήφιο 13032 που θα τεθεί σε λειτουργία και θα περιορίζει τις μετακινήσεις εμπορικά καταστήματα στη μία ημερησίως. Τα σενάρια ωστόσο για επαναφορά του click away ή του click Inside παραμένουν στο τραπέζι, όσο μάλιστα η επιδημιολογική εικόνα δεν βελτιώνεται. Ο εμπορικός κόσμος απ΄ την πλευρά του αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις, επαναλαμβάνει ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και υπάρχει αυστηρός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, τα ανοιχτά εμπορικά καταστήματα δεν επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider