Eurobank: Δείκτης ΝΡΕ κάτω του 9% φέτος, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% το 2022, μέρισμα το 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Δείκτης ΝΡΕ κάτω του 9% φέτος, απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% το 2022, μέρισμα το 2023
Μονοψήφιο δείκτη NPE φέτος (κάτω του 9%), διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (10%) του χρόνου και επιστροφή στην καταβολή μερίσματος από το 2023, θα πετύχει η Eurobank με την νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οποία θα προχωρήσει, εγκαινιάζοντας τον «Ηρακλή 2». 

Μονοψήφιο δείκτη NPE φέτος (κάτω του 9%), διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (10%) του χρόνου και επιστροφή στην καταβολή μερίσματος από το 2023, θα πετύχει η Eurobank με την νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οποία θα προχωρήσει, εγκαινιάζοντας τον «Ηρακλή 2».

Η νέα τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία “Mexico” θα είναι ύψους περίπου 3,3 δις. ευρώ και με αυτήν ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει κάτω από 9% μέχρι το τέλος του 2021, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας. Το 2022 ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει περίπου στο 6%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2020 στους αναλυτές των ξένων οίκων, το χαρτοφυλάκιο “Mexico” απαρτίζεται σε ποσοστό περίπου 85% από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και το υπόλοιπο 15% από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία του pre – rating της τιτλοποίησης και αναμένεται να υποβάλει το αίτημα για τη μεταβίβασή της στον «Ηρακλή 2» στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου. Η διαδικασία για την πώληση των mezzanine τίτλων στους επενδυτές θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει επίπτωση 50 μ.β. στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται σε 16,3%. Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, η μείωση εσόδων που θα προκύψει για την Τράπεζα από τα δάνεια της τιτλοποίησης “Mexico” θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ από το 2022 και θα αντισταθμίζεται με μείωση των προβλέψεων κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, καθώς η Τράπεζα θα επιτύχει και σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κάλυψης των δανείων από προβλέψεις της Eurobank θα υποχωρήσει από φέτος στο 55% έναντι 62% το 2020. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης από 152 το 2020, με προοπτική τις 60 μ.β. το 2022.

Αναφερόμενος στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αναμένει η Eurobank ως απόρροια της πανδημικής κρίσης, ο κ. Καραβίας είπε ότι οι νέες εισροές NPE για το α΄ τρίμηνο του 2021 αναμένονται σε 250 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του έτους στα 900 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, τα δείγματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από τα moratoria που έληξαν στο τέλος του 2020, είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το 80% των δανειοληπτών που είχαν πάρει αναστολή πληρωμών, επέστρεψαν σε ομαλή αποπληρωμή των δανείων τους.

Αναφερόμενος, τέλος, στον προγραμματισμό της Τράπεζας για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις MREL τα προσεχή χρόνια, ο κ. Καραβίας είπε ότι η Eurobank δεν θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων Tier II, αλλά σε senior unsecured. Για φέτος προγραμματίζεται έκδοση ύψους 1 δις. ευρώ, με τα 500 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ ανάλογοι θα είναι οι όγκοι των εκδόσεων senior unsecured ομολόγων και το 2022 και 2023.

Οι επιδόσεις του 2020

Το 2020, παρά την πανδημία η Eurobank προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Την περυσινή χρονιά η Τράπεζα μείωσε τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) κατά 7,3 δισ. έναντι του 2019, στα 5,7 δις. ευρώ. Ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, στο 14%, ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε ένα έτος πρωτοφανών προκλήσεων, η Eurobank επέδειξε ανθεκτικότητα και καλές επιδόσεις.
• Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες (865 εκατ. ευρώ, με αύξηση 4,2%), επιβεβαιώνοντας τη σημασία ενός διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου που περιλαμβάνει και δύο συστημικές τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία & Κύπρο) καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων υψηλής απόδοσης σε ακίνητα.
• Ο Δείκτης συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 16,3% και ο Δείκτης CET1 στο 13,9%.
• Οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 6,4 δισ. το 2020 – κοντά σε ρεκόρ δεκαετίας στην πιστωτική επέκταση.
• Η οργανική αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων για τον Όμιλο ανήλθε στα 2,1 δισ. ευρώ.
• Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις υποχώρησε κάτω του 80% (79,1% από 83,2% το 2019).
• Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS - Earnings Per Share) διαμορφώνονται σε περίπου 0,10 ευρώ το 2021 και περίπου 0,15 ευρώ το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider