Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν σημάδια ζωής μετά από 15 χρόνια. Θα μπλοκάρει το ράλι η ΕΚΤ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν σημάδια ζωής μετά από 15 χρόνια. Θα μπλοκάρει το ράλι η ΕΚΤ;
Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν δύσκολα για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Τα τελευταία 15 χρόνια ήταν δύσκολα για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οι κακές εξελίξεις ήρθαν με ορμή -η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ελληνική κρίση χρέους και, τώρα, η πανδημία του κορονοϊού. Αλλά ακόμη και οι καλές εξελίξεις δεν ήταν και τόσο συναρπαστικές με τις τράπεζες της ένωσης των 27 να βρίσκονται αντιμέτωπες με αρνητικά επιτόκια και «βαλτωμένες» οικονομίες. Από το υψηλό του το 2007 έως το χαμηλό του το 2021, ο δείκτης Euro Stoxx banks έχει βυθιστεί κατά 89%, σημειώνεται σε δημοσίευσμα του Marketwatch.

Ξαφνικά, ωστόσο, υπάρχει ζωή στον κλάδο, όπως φαίνεται από την γαλλική BNP Paribas, την ισπανική Banco Santander, την ιταλική Intesa Sanpaolo και την ολλανδική ING, χάρη στην άνοδο των αποδόσεων ομολόγων. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς συχνά φλερτάρει με το θετικό έδαφος και η Goldman Sachs προβλέπει ότι η απόδοση του γερμανικού bund, που κινείται σε αρνητικά επίπεδα εδώ και δύο χρόνια, θα μπορούσε να φτάσει το μηδέν έως τα τέλη του έτους. Από τις αμερικανικές εκλογές στις 29 Οκτωβρίου, ο κλάδος έχει κερδίσει 71%.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η ανάκαμψη είναι πραγματική ή όχι. Έχουν υπάρξει στιγμές στο παρελθόν που ο κλάδος γνώρισε μια μεγάλη ανοδική κίνηση, με αξιοσημείωτη αυτή του 2019, προτού αυτή αντιστραφεί.

Και υπάρχει και μια αντίρροπη δύναμη. Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ, η οποία, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve, αισθάνεται ότι οι κινήσεις θα μπορούσαν να ανακόψουν την οικονομική ανάπτυξη. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των αποδόσεων.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο δίνει στην Lagarde άλλη μία ευκαιρία να αποκλιμακώσει τις αποδόσεις με τις δηλώσεις της, αν όχι να αναλάβει δράση. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη αρκετή δύναμη πυρός στο πλαίσιο της εντολής της για να ενισχύσει τις αγορές ομολόγων υπό το PEPP.

Η τρέχουσα απόδοση βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν όταν η ΕΚΤ επιτάχυνε τις αγορές της στο παρελθόν, παρατηρεί ο Nick Kounis, επικεφαλής έρευνας αγορών της Dutch bank ABN Amro. «Θεωρούμε πως μια επιτάχυνση στον ρυθμό των καθαρών αγορών assets είναι το πρώτο και πιο προφανές ζητούμενο για την ΕΚΤ»

Συνεπώς, μια δραστήρια ΕΚΤ θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης.

«Είναι φτηνές, το ερώτημα είναι εάν η αξία θα διατηρήσει μια δυναμική και θα υποστηριχθεί από μια κυκλική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μια πιο απότομη καμούλη θα βοηθούσε, αλλά μια μαντεψιά είναι ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει αυτή την εβδομάδα για να βάλει όριο σε αυτό», σχολιάζει ο Sebastien Galy, ανώτερος μάκρο αναλυτής της Nordea Asset Management.

Και υπάρχει και περισσότερο ζουμί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πέρα από τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι πληρωμές μερισμάτων έχουν σχεδόν απαγορευτεί από την ΕΚΤ, ωστόσο οι αναλυτές αρχίζουν να αυξάνουν τις προσδοκίες τους για καταβολή μερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley.

Όπως σημειώνει ο Galy, η αποτίμηση δεν είναι απαιτητική. Σύμφωνα με την FactSet, οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται 0,6 φορές τη λογιστική αξία. Συγκρίνετε αυτό με τις ΗΠΑ, όπου το SPDR S&P Bank ETF έχει τιμή προς λογιστική αξία 1,2.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider