Απεβίωσε ο εμβληματικός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απεβίωσε ο εμβληματικός τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος
Πέθανε ο Γιάννης Κωστόπουλος, ιστορικός ηγέτης της Alpha Bank.

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 83 ετών ο Γιάννης Κωστόπουλος, μια εμβληματική φυσιογνωμία στον τραπεζικό χώρο που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του, όχι μόνο στην Alpha Bank, αλλά και στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King’s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό διοίκηση της Alpha Bank λόγω προβλημάτων υγείας, ο Γ. Κωστόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη του Διευθύνοντος Συμβούλου στον επίσης τραπεζίτη Δημήτρη Μαντζούνη, μέλος της οικογένειας Κωστόπουλου, ο οποίος συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη της Alpha Bank.

Στις 29 Νοεμβρίου 2018 το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank εξέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Βασίλη Ψάλτη, Chief Financial Officer μέχρι τότε της Alpha Βank, με την οικογένεια Κωστόπουλου να εγκαταλείπει τον έλεγχο της διοίκησης της Τράπεζας που είχε ιδρύσει ως Τράπεζα Καλαμών, το 1916 ο πατριάρχης της οικογένειας Ιωάννης Κωστόπουλος.

«Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος»

«Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος. Η απώλεια του Γιάννη Κωστόπουλου σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία που πρωταγωνίστησε στα οικονομικά δρώμενα της χώρας αφήνοντας πίσω ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα δράσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1987 συμπορευτήκαμε στις μεγάλες αλλαγές του τραπεζικού συστήματος. Ήταν πάντα πρωτοπόρος στις δραστηριότητες που εκσυγχρόνισαν το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Οραματίστηκε ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα και έθεσε τις βάσεις προκειμένου αυτό να δημιουργηθεί.

Υπήρξε και δικαίως, εξαιρετικά υπερήφανος για το δημιούργημά του. Η Ελλάδα οφείλει πολλά, σε αυτόν τον ευπατρίδη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας.

Καραβίας: «Αισθανόμαστε βαριά την απώλειά του»

Μήνυμα για την απώλεια του Γ. Κωστόπουλου έστειλε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, λέγοντας πως «ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος της ιδιωτικής τραπεζικής στην Ελλάδα και άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης.

Άνοιξε νέους δρόμους για τον κλάδο και τον τίμησε με την πολυετή σημαίνουσα παρουσία του. Όσοι υπηρετούμε σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είμαστε κληρονόμοι του και αισθανόμαστε βαριά την απώλειά του.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider