ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ
Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο «πράσινο» κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων της ΔΕΗ.

Άνοιξε σήμερα, και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει ανοικτό έως την Πέμπτη, το βιβλίο προσφορών για το νέο «πράσινο» κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων της ΔΕΗ. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η εταιρεία προγραμμάτιζε την «έξοδό» της στις αγορές εντός του Μαρτίου, με το ομόλογο να περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας», προβλέποντας τη δέσμευσή της έναντι των επενδυτών για την τήρηση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη βιώσιμης εταιρικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΕΗ στη χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, οι ομολογίες συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026, με την εταιρεία να σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

Η βασική ρήτρα που προβλέπει η ΔΕΗ είναι η μείωση των εκπομπών CO2 έως το τέλος του 2022 κατά 40%, συγκριτικά με το 2019. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται πέναλτι 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο.

Στα sustainability-linked bonds, η άντληση των κεφαλαίων συνδέεται με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων βελτίωσης των επιδόσεων, εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει ρητά ο εκδότης του ομολόγου, στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές, καθώς και τις πρακτικές εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). Υπό αυτή την έννοια, τα ομόλογα με «ρήτρα αειφορίας» έχουν ευρύτερη στόχευση από τα «πράσινα» ομόλογα, καθώς εκτός από τις περιβαλλοντικές δράσεις, περιλαμβάνουν και τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021. H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,07 δισεκατομμυρίων στις 5 Μαρτίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider