«Διαβατήριο» για ολική επαναφορά παίρνουν οι τράπεζες από «Ηρακλή 2» και νόμο ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διαβατήριο» για ολική επαναφορά παίρνουν οι τράπεζες από «Ηρακλή 2» και νόμο ΤΧΣ
Η αποστολή, σήμερα, στην Κομισιόν, του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του «Ηρακλή» και η ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ την Πέμπτη βάζουν τις ελληνικές τράπεζες στη νέα, μετά – Covid, εποχή, και στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών. Ανοίγει ο δρόμος για την επανιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς και για τη μείωση των κόκκινων δανείων της κάτω του 10% φέτος.

Το «διαβατήριο» για την είσοδό τους τόσο στην νέα, μετά – Covid, εποχή, όσο και στην ατζέντα των διεθνών επενδυτών, θα δώσουν οι εξελίξεις της εβδομάδας αυτής στις ελληνικές τράπεζες.

Η ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ που όπως έγραψε το insider.gr αναμένεται την Πέμπτη 11 Μαρτίου, όπως και η αποστολή, σήμερα, στην Κομισιόν, του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του «Ηρακλή» αποτελούν κομβικές εξελίξεις, στις οποίες θα στηριχθεί το κολοσσιαίο εγχείρημα της πλήρους αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή απωλέσθηκε το 2015 και ξεκίνησε να «χτίζεται» από τα τέλη του 2019 όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τη λειτουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής».

Η αλλαγή στον νόμο του ΤΧΣ ώστε το Ταμείο να μπορεί να συμμετέχει, ως ενεργός και ισότιμος μέτοχος, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, όπως και η «τροχοδρόμηση» του «Ηρακλή 2» για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, θα στηρίξουν, πρωτίστως, την αλλαγή σελίδας για την Τράπεζα Πειραιώς, επιτρέποντας: α) την επανιδιωτικοποίησή της και β) την κατακόρυφη πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

α) Η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά την οποία το ποσοστό του ΤΧΣ αναμένεται να υποχωρήσει από 61,3% στην περιοχή του 30% (το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών). Υπενθυμίζεται πως ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει ότι η διάθεση ποσοστού του ΤΧΣ μπορεί να πραγματοποιείται με πώληση μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος στο κοινό ή σε συγκεκριμένο(ους) επενδυτή(ές) ή ομάδα επενδυτών: i) μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ή μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές, ii) με χρηματιστηριακές εντολές, iii) με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών και iv) με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building).

β) Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσει φέτος στο 15% με την επόμενη τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ που αναμένεται να ανακοινωθεί και θα εγκαινιάσει τον «Ηρακλή 2», και κάτω από 10% μαζί με άλλες ενέργειες που υλοποιεί η Τράπεζα.

Η σημερινή αποστολή στις Βρυξέλλες του αιτήματος για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή», θα δώσει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν μέχρι τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, προκειμένου ο «Ηρακλής 2» να ενεργοποιηθεί στις 11 Απριλίου. Στόχος του «Ηρακλή 2» θα είναι η εκκαθάριση επιπλέον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο (περί το 3%), έως τα τέλη του 2022.

Ο «Ηρακλής 2» θα συνοδευτεί από μία ακόμη μεταρρύθμιση – βασικό ζητούμενο Θεσμών και επενδυτών -, τη δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Registry). Πρόκειται για την βάση δεδομένων που θα παρέχει (ανωνυμοποιημένα) στοιχεία για την κατάσταση των δανειοληπτών, με διττό στόχο: α) να ενισχύσει την διαφάνεια των δανειακών χαρτοφυλακίων που θα τιτλοποιούν/πωλούν οι τράπεζες, λειτουργώντας ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών καθώς θα παρέχει συμμετρική πληροφόρηση, και β) να διαμορφώσει καλύτερους όρους δανεισμού για τους δανειολήπτες με καλό ιστορικό στις τράπεζες, οι οποίοι τώρα επωμίζονται, συλλήβδην, το πιστωτικό ρίσκο προβληματικών δανειοδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι τόσο ο «Ηρακλής 2», όσο και η δημιουργία του Central Credit Registry αποτελούν κορυφαίες δεσμεύσεις της χώρας στο Eurogroup που αναγνώρισε την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τον συστημικό κίνδυνο μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήταν δε καθοριστική για την έγκριση της εμπροσθοβαρούς λειτουργίας του ESM ως backstop για το SRF (δυνατότητα προσφυγής του SRF για τον δανεισμό του από τον ESM στην περίπτωση που τα κεφάλαια του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης δεν επαρκέσουν για την εξυγίανση τραπεζών) και απόφαση νευραλγικής σημασίας για την λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider