Κάλεσμα τραπεζών στις επιχειρήσεις για business plans επενδύσεων 13 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάλεσμα τραπεζών στις επιχειρήσεις για business plans επενδύσεων 13 δισ. ευρώ
Τα projects που θα χρηματοδοτήσουν, μοχλεύοντας τα περίπου 13 δισ. ευρώ που θα εισρέουν με τη μορφή δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναζητούν οι τράπεζες. Καλούν τις επιχειρήσεις να σπεύσουν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των έργων, των business plan και η πιστοδοτική διαδικασία, αφού η διασφάλιση τραπεζικού δανεισμού προαπαιτείται για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στους πόρους του Ταμείου.

Το βάρος στην προετοιμασία τους για να κερδίσουν το «στοίχημα» της απορροφητικότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ρίχνουν οι τράπεζες, αναζητώντας τα projects που θα χρηματοδοτήσουν, μοχλεύοντας τα περίπου 13 δις. ευρώ που θα εισρέουν με τη μορφή δανεισμού από το Ταμείο για να κατευθυνθούν σε ιδιωτικά έργα.

Καθώς ο χρόνος «τρέχει» πολύ γρήγορα και η σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές των έργων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο - Ιούνιο, όπως είπε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Fin Forum, οι τράπεζες καλούν τις επιχειρήσεις να σπεύσουν να υποβάλουν προς αξιολόγηση επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κινούνται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου, στους βασικούς άξονες: Πράσινη μετάβαση (38%), Ψηφιακή μετάβαση (13%), Απασχόληση και κοινωνική συνοχή (25%), Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός (24%).

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η ελληνική πρόταση που έχει παρουσιαστεί στους Θεσμούς ορίζει πως τα δάνεια του Ταμείου θα καλύπτουν έως το 50% του κόστους της επένδυσης. Το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και ένα 20% θα πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια. Η τελική δομή της χρηματοδότησης αναμένεται να καθοριστεί. Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι ο επενδυτής θα πρέπει να έχει διασφαλίσει πρώτα τον τραπεζικό δανεισμό, με την έγκριση του τραπεζικού δανείου να αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο στάδιο της ένταξής του στο σκέλος των δανείων του ελληνικού σχεδίου.

Το προαπαιτούμενο αυτό, αλλά και ο κανόνας first-in-first-out με τον οποίο θα «τρέξουν» οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφενός υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα σπεύσουν νωρίτερα «θα πιούν νερό από την πηγή», αφετέρου προδιαγράφει έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών για το ποια θα εμφανίσει περισσότερα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια.

Κυνηγώντας τον θησαυρό με.. το χρονόμετρο, πάντως, οι τράπεζες δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από τα πιστοδοτικά κριτήρια. Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να είναι bankable, δηλαδή σε θέση να αποπληρώσουν το δάνειο που θα λάβουν και βεβαίως, το έργο για το οποίο αιτούνται τη χρηματοδότηση θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ταμείου.

Οι τράπεζες αναμένουν μέχρι το τέλος Απριλίου να στηθεί το πλαίσιο για τη συνεργασία τους με την ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνουν είναι κρίσιμο να αποφευχθούν όσο το δυνατόν γραφειοκρατικές διαδικασίες και η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει χρονικά τον συνήθη χρόνο που απαιτείται για μια τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς συμμετοχή άλλων φορέων.

Όπως είπε χθες, μιλώντας στο Fin Forum, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, η συμμετοχή των τραπεζών θα εστιασθεί σε έργα που έχουν συγκεκριμένο ταμειακό ανταποδοτικό χαρακτήρα, ώστε οι ταμειακές ροές του έργου να μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και το δάνειο συγχρηματοδότησης. Στα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα που παράγουν από μόνα τους έσοδα, αλλά και τα ΣΔΙΤ με αμοιβές διαθεσιμότητας (π.χ. η ανέγερση σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider