Η στρατηγική real estate εταιρειών και ΑΕΕΑΠ μέσα στην πανδημία – Η αναπροσαρμογή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η στρατηγική real estate εταιρειών και ΑΕΕΑΠ μέσα στην πανδημία – Η αναπροσαρμογή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων
Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη ή εκμίσθωση υψηλής ποιότητας (Grade A) χώρων στον τομέα των γραφείων αλλά και η αναδιάρθρωση/επέκταση χαρτοφυλακίου στις τάξεις των εταιρειών real estate και των ΑΕΕΑΠ φαίνεται να ξεχωρίζουν ως τάση.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη ή εκμίσθωση υψηλής ποιότητας (Grade A) χώρων στον τομέα των γραφείων αλλά και η αναδιάρθρωση/επέκταση χαρτοφυλακίου στις τάξεις των εταιρειών real estate και των ΑΕΕΑΠ φαίνεται να ξεχωρίζουν ως τάση, μεταξύ άλλων σημαντικών διεργασιών όπως για παράδειγμα η ζήτηση για logistics όπου οι αποδόσεις είναι στο 7,5% με 8%, στην αγορά ακινήτων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Οι εγχώριοι όμιλοι σταδιακά ολοκληρώνουν της δημοσιοποίηση της Κατάστασης Επενδύσεων με ημερομηνία 31-12-2020, βάσει της οποίας εμφανίζονται με συνολική αξία χαρτοφυλακίου άνω των 3 δις ευρώ, «δείχνοντας» ότι κινούνται σε μια λογική ενίσχυσης του επενδυτικού τους προφίλ ή και προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να ξεχωρίζει η τεράστια ζήτηση για καλής ποιότητας γραφεία, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν την άμεση απορρόφηση του ακινήτου από την αγορά. Πέραν του πρόσφατου διαγωνισμού-πλειστηριασμού για τα ακίνητα της Ektasis, όπου… δέσποζε το ενδιαφέρον για το project «Kodak» το οποίο κατέληξε με ποσό άνω των 28 εκατ. ευρώ στο σχήμα Noval-Brook Lane, το ενδιαφέρον για prime χώρους αποτυπώνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα ακίνητα των Trastor και Dimand, με τις συμφωνίες να έχουν κλείσει.

Οσον αφορά στην Trastor, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περίφημο 6όροφο σύγχρονο κτήριο γραφείων στην Οδό Μιχαλακοπούλου, στον «παλιό ΔΟΛ», έχει ήδη μισθωθεί ο πρώτος όροφος στην XM Forex, ενώ κατά τις ίδιες πηγές η εισηγμένη είναι κοντά σε συμφωνίες για την ενοικίαση και των υπόλοιπων χώρων αν και ακόμα δεν έχουν «πέσει υπογραφές». Να σημειώσουμε ότι πληροφορίες της αγοράς ήθελαν και το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει την «μετακόμισή» του στο εν λόγω συγκρότημα γραφείων. Παράλληλα, μόλις προ ημερών η Dimand προχώρησε στη μίσθωση του παλαιού κτιρίου της παλιάς Ελευθεροτυπίας στη Webhelp, η οποία αναμένεται να εγκατασταθεί στο συγκρότημα το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για γαλλική εταιρεία call centers, που «μετακομίζει» σε ένα project ύψους 8 εκατ. ευρώ, που αποτελεί υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων. Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη ανάλυση της Danos/An alliance member of BNP Paribas Real Estate γίνονταν σαφής αναφορά για το ενδιαφέρον που υπάρχει για γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας.

Την ίδια ώρα, κάποιες εταιρείες του χώρου ακινήτων και των ΑΕΕΑΠ, προχωρούν είτε σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου είτε σε επέκτασή του σε κομμάτια της αγοράς με ζήτηση και ενδιαφέρον (γραφεία, logistics, τουριστικά/ξενοδοχειακά), εστιάζοντας ενδεχομένως σε πιο επαγγελματικά assets, παρά την κρίση και το όποιο «μούδιασμα» υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και της πτώσης στην οικονομία.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι ανατρέπονται τα επενδυτικά πλάνα, ωστόσο, ίσως έχουμε να κάνουμε με επιλεκτικές κινήσεις και αποχωρήσεις από κλάδους που είτε έδωσαν τις αποδόσεις που προσδοκούσαν οι όμιλοι και δεν έχουν άλλα περιθώρια είτε δεν αποτελούν πλέον πεδίο ενδιαφέροντος για κάποια γκρουπ (π.χ. βενζινάδικα, retail, περιφερειακά ακίνητα κ.λπ).

Παρατηρούνται κινήσεις αναδιάρθρωσης ή ενίσχυσης χαρτοφυλακίου σχεδόν σε όλο το μέτωπο των εταιρειών, από την Trastor (ενδεχομένως φέτος το επενδυτικό πλάνο λόγω της συγκυρίας να είναι λίγο μικρότερο από την αντίστοιχη επέκταση χαρτοφυλακίου κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου το 2020), την Briq Properties (στα 100 εκατ. ευρώ πλέον η αξία αποτίμηση χαρτοφυλακίου με έμφαση το 2020 σε logistics αλλά και τουρισμό) έως την Prodea ή τη μη εισηγμένη ακόμα Noval (ομίλου Viohalco, με έμφαση σε γραφεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανικούς χώρους), την ώρα που η Premia Properties (πρώην Pasal) δείχνει να παραμένει «πιστή» στο δικό της επενδυτικό πλάνο (να διπλασιάσει αξία ακινήτων σε 200 εκατ. ευρώ) στοχεύοντας σε τομείς οι αποθηκευτικοί χώροι (logistics), τα big boxes (π.χ. super markets) και τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία), μέσα από την απόκτηση ποιοτικών ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider