Τράπεζες
25-02-2021 | 09:50

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Alpha Bank από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο του deal με την Davidson Kempner

Newsroom
Μοιράσου το
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Alpha Bank από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στον απόηχο του deal με την Davidson Kempner

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τη δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας το αμερικάνικο επενδυτικό fund αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.

Η Fitch τονίζει πως με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy το β’ τρίμηνο του έτους η Alpha Bank θα καταφέρει να «αποσυνδέσει» έως και 10,8 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τον Ισολογισμό της, ενώ εκτιμά ότι θα μειώσει δραστικά τον δείκτη ΜΕΑ σε ποσοστό περίπου 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Επίσης, η τιτλοποίηση για την Fitch είναι πιστωτικά θετική (credit positive), σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει στην Τράπεζα να βελτιώσει την αποδοτικότητα του λειτουργικού της μοντέλου μεσοπρόθεσμα, καθώς και να επιταχύνει το Σχέδιο Μετασχηματισμού της. Επίσης, ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι το deal με την Davidson Kempner επιβεβαιώνει την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι στη χώρα αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η Standard & Poors κάνει λόγο για «συναλλαγή-ορόσημο» που εξυγιαίνει τον ισολογισμό της Alpha Bank, ενώ χαρακτηρίζει ως απολύτως διαχειρίσιμη την επίπτωσή της συναλλαγής στους κεφαλαικούς δείκτες της Τράπεζας. Για την Standard & Poors, η Συναλλαγή είναι πιστωτικά θετική (credit positive), καθώς επιτρέπει στην Alpha Bank να επιταχύνει τον βηματισμό της προς την οριστική αντιμετώπιση των ΜΕΑ, «κληρονομιάς» που άφησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης, η θετική εξέλιξη που συνιστά η συμφωνία, φέρνει την Alpha Bank σε αποδοτικότερη θέση να αντιμετωπίσει έγκαιρα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τυχόν νέα ΜΕΑ λόγω της πανδημίας.

Κατά την Moody’s, η τιτλοποίηση Galaxy που επίσης χαρακτηρίζεται ως πιστωτικά θετική (credit positive),  θα μειώσει τα «βαθιά» καθυστερημένα και καταγγελθέντα «ανοίγματα» της τράπεζας στην Ελλάδα σε 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ η Nέα Cepal θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στη χώρα.  Όπως τονίζει ο οίκος, η ολοκλήρωση αυτών των βημάτων θα μετατρέψει την Alpha Bank σε μια πιο υγιή τράπεζα αφού θα έχει πετύχει τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της, ενώ σημειώνει ότι η συναλλαγή αξιοποιεί πλήρως το Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» με αύξηση του Senior σκέλους της τιτλοποίησης (3,8 δισ. ευρώ).

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η συμφωνία με την DK θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του Project Galaxy έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενώ το ποσοστό των NPEs αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody’s, η τράπεζα θα μειώσει το υπόλοιπο των δανείων που προστατεύονται βάσει του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) στα 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

insider

 

Σύμφωνα με τη Moody's, οι κινήσεις αυτές θα μεταμορφώσουν την Alpha Bank σε μια πιο υγιή τράπεζα, με λιγότερα «κακά» στοιχεία στον ισολογισμό της. Ωστόσο, όποια σημαντική οργανική μείωση των NPEs θα καθυστερήσει, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, κάνοντας απίθανη την επίτευξη του στόχου μονοψήφιου δείκτη NPEs έως το τέλος του 2022.

Εξάλλου, με θετικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, με αναφορές σε διεθνή πρακτορεία και μέσα υψηλού κύρους, όπως τα Reuters, Bloomberg και Financial Times να κάνουν λόγο για μία συναλλαγή-ορόσημο με πολλαπλά οφέλη για την Αlpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει. 

Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με εταιρείες, που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management, για την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Project Galaxy).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.