ΔΕΔΑ: Ξεκινά το πρώτο «κύμα» διαγωνισμών για δίκτυα διανομής αερίου στη Δυτ. Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΔΑ: Ξεκινά το πρώτο «κύμα» διαγωνισμών για δίκτυα διανομής αερίου στη Δυτ. Μακεδονία
Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ θα αφορούν τους λεγόμενους «μη ενεργειακούς» Δήμους της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, δηλαδή την Καστοριά, το Άργος-Ορεστικό, τους Μανιάκους και τα Γρεβενά.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να «βγουν στον αέρα» από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) οι πρώτοι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν τους λεγόμενους «μη ενεργειακούς» Δήμους της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, δηλαδή την Καστοριά, το Άργος-Ορεστικό, τους Μανιάκους και τα Γρεβενά. Τη σκυτάλη θα πάρουν σε δεύτερο χρόνο οι προκηρύξεις και για τους λεγόμενους «ενεργειακούς» Δήμους της Περιφέρειας (Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη).

Όσον αφορά τις πόλεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο «κύμα», σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ΔΕΔΑ είναι οι εργασίες κατασκευής των δικτύων να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 22, 8 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να καλύπτει τα 12,8 εκατ. Τον δρόμο για την προκήρυξη των έργων άνοιξε η έγκριση ένταξής τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δίκτυο 153 χιλιομέτρων

Για την «άφιξη» του αερίου στις παραπάνω πόλεις, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μήκους περίπου 153 χιλιομέτρων και 4 μετρητικών-ρυθμιστικών σταθμών. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο τα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία και μονάδες υγείας, σχολεία και λοιπές εγκαταστάσεις), εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς και τα νοικοκυριά.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω «εξόδου» που θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ στη θέση Πορειά. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης που θα τροφοδοτήσει τις πόλεις της Καστοριάς, των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού. Η πόλη των Γρεβενών θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) που θα παραλαμβάνεται από σταθμό συμπίεσης ο οποίος θα κατασκευαστεί επίσης στην θέση Πορειά.

Στόχος της ΔΕΔΑ είναι τα έργα του ΔΕΣΦΑ να συγχρονιστούν με την κατασκευή των δικτύων, ώστε όταν είναι έτοιμη η «έξοδος» και ο σταθμός συμπίεσης, οι υποδομές διανομής του αερίου να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, ώστε να εκκρεμούν μόνο οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (κατοικιών και επιχειρήσεων). Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επισημάνει την ανάγκη επίσπευσης κατά 6 μήνες των εργασιών του ΔΕΣΦΑ, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης το προηγούμενο καλοκαίρι του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά:

«Η έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -ένα έργο που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια -γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Μέσω της ανάπτυξης υποδομών κομβικής σημασίας, συμβάλλουμε στην ομαλή και δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας.

Ταυτόχρονα, όμως, το έργο έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία και την απασχόληση, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου μας που αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή της καθαρής ενέργειας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider