Τι σημαίνει η «γαλλική απόβαση» των Cenergy - Ηellenic Cables (Viohalco) στο «γήπεδο» της Nexans

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η «γαλλική απόβαση» των Cenergy - Ηellenic Cables (Viohalco) στο «γήπεδο» της Nexans

Προ περίπου 4 μηνών τελικά το deal μεταξύ της Cenergy Holdings, θυγατρικής της Viohalco, με τη γαλλική πολυεθνική παραγωγής καλωδίων Νexans δεν τελεσφόρησε. Ωστόσο, ο όμιλος φρόντισε… εμμέσως να κινηθεί «μέσα στο γήπεδο» των Γάλλων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και τους λόγους για τους οποίους η Nexans «φλέρταρε» με την ελληνική εταιρεία.

Όπως έγινε γνωστό, η θυγατρική της Cenergy Holdings, Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια. Ειδικότερα, η Hellenic Cables, εξασφάλισε για πρώτη φορά, από την εταιρεία Réseau de Transport d'Electricité («RTE», τον αντίστοιχο τοπικό Διαχειριστή Δικτύου), την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. Η σύμβαση, διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών, αφενός δίνει πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης, αφετέρου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι διαχειριστές δικτύων, όπως η RTE, στις δυνατότητες της Ηellenic Cables. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.

Επί της ουσίας δηλαδή, μπορεί να μην έγινε το deal με τον γαλλικό όμιλο, ωστόσο, η ελληνική εταιρεία εισέρχεται αυτόνομα στην έδρα της Nexans. Κίνηση που επιβεβαιώνει την πρόθεση, ανεπιτυχώς τελικά, των Γάλλων να προχωρήσουν σε συμφωνία για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας από την γαλλική Nexans, η αξία της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες θα προσέγγιζε τα 700-με 800 εκατομμύρια ευρώ. Και επιπρόσθετα, επιβεβαιώνει τα προϊόντα υψηλής αξίας που παράγει ο όμιλος, προϊόντα ανταγωνιστικά, τουλάχιστον, σε σχέση με αυτά που «βγάζουν» μεγάλες πολυεθνικές αλλά και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει «χτίσει» με διεθνείς «παίκτες».

Οι «δουλειές» του ομίλου, λοιπόν, στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι προσδοκίες για τις επερχόμενες μπίζνες στο εσωτερικό, όπως είναι μέρος από τα project του ΔΕΔΔΗΕ, τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι νέες μπίζνες σε ΑΠΕ, το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η στροφή της παγκόσμιας κοινότητας σε νέες τάσεις για τα επόμενα 10-20 έτη, αποτελούν «όπλο» για την εισηγμένη που έχει ανεκτέλεστο που κυμαίνεται στα 400-500 εκατ. ευρώ και βελτιωμένα μεγέθη.

Την ίδια δε ώρα, στο ταμπλό η μετοχή της Cenergy όχι μόνο «κράτησε» τελικά τα κέρδη του 2020, όταν και είχε κάνει υψηλό στα 1,9 ευρώ, αλλά βρέθηκε την Παρασκευή και άνω των 2 ευρώ και σε αποτίμηση πέριξ των 390 εκατ. ευρώ, στον απόηχο του «γαλλικού deal».

Σε κάθε περίπτωση, η «γαλλική απόβαση» του διδύμου Cenergy-Hellenic Cables καταδεικνύει τη δυνατότητα του γκρουπ να εισέλθει σε ξένες αγορές και να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Μάλιστα, ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που η RTE επέλεξε την Hellenic Cables αναγνωρίζοντάς την ως ένα προμηθευτή που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες του επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνεισφέρουμε στο κοινό όραμα που μοιραζόμαστε με την RTE για μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, συμβάλλοντας στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider