Γιατί η αγορά «πριμοδότησε» Coca-Cola HBC – Τα μεγέθη, το μέρισμα και οι ροές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η αγορά «πριμοδότησε» Coca-Cola HBC – Τα μεγέθη, το μέρισμα και οι ροές
Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,7%, πλησιάζοντας τα επίπεδα των 27 ευρώ.

H εισηγμένη Coca-Cola HBC ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από πωλήσεις ύψους 6,131 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,7% σε ετήσια βάση, πτώση στα λειτουργικά κέρδη κατά 7,6%, σε 660,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο, απ’ ότι έδειξε χτες το χρηματιστηριακό ταμπλό αυτό διόλου επηρέασε τη μετοχή της η οποία ενισχύθηκε κατά 4,7%, πλησιάζοντας τα επίπεδα των 27 ευρώ.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, παρά τις δεδομένες πιέσεις λόγω και της πανδημίας, υπάρχουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που κρίθηκαν μάλλον ως θετικά, αν και μένει να φανεί η συνέχεια για τη μετοχή που ήδη βρίσκεται κοντά στα υψηλά 6μήνου.

Μεταξύ αυτών, το ανεβασμένο μέρισμα που προτίθεται να διανείμει ο όμιλος, στα 0,64 ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι καταγράφηκαν ταμειακές ροές ύψους 497 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 54,4 εκατ. σε ετήσια βάση, ένδειξη και μείωσης του κόστους αλλά και αντιστάθμισης κινδύνου (καλή διαχείριση του κόστους των πρώτων υλών και της εφοδιαστικής αλυσίδας και αντιστάθμιση του κινδύνου από συναλλαγματικές ισοτιμίες). Μάλιστα, κατά την εισηγμένη, η έγκαιρη λήψη αποφασιστικών μέτρων ελέγχου των δαπανών οδήγησε σε εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, δεν πέρασαν απαρατήρητα η συγκράτηση στα βασικά κέρδη που μειώθηκαν κατά 14,9% και ανήλθαν σε 414,9 εκατ. ευρώ από 487,5 εκατ. ευρώ ή οι βελτιωμένες επιδόσεις του όγκου πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο, με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 0,7% για το τέταρτο τρίμηνο σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης και με περιορισμό της μείωσης του όγκου πωλήσεων στο 4,6% για ολόκληρο το έτος σε αντίστοιχη βάση σύγκρισης. Επίσης, το συγκρίσιμο περιθώριο λειτουργικών κερδών έφτασε το 11%, με αύξηση 20 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

Από κει και πέρα βέβαια, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει πληγεί δεδομένης της υψηλής έκθεσης στον τομέα κατανάλωσης εκτός σπιτιού και στον τουρισμό, προφανώς και η εισηγμένη προσδοκά σε σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων μέσα στο 2021, σε μια ανάκαμψη στο μείγμα προϊόντων και τιμών και στο κόστος πωληθέντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider