Mytilineos: Το hot story με το «πακέτο» των ιδίων μετοχών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Το hot story με το «πακέτο» των ιδίων μετοχών

Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και η… κατάληξή του πακέτου αυτού αποτελεί από μόνο του ένα story για τον όμιλο Mytilineos αλλά και για την αγορά γενικότερα.

Όπως είναι γνωστό, ο όμιλος έχει σε εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και βάσει πρόσφατων ανακοινώσεων κατέχει συνολικά σχεδόν 6,1-6,2 εκατ. μετοχές, ήτοι ποσοστό πέριξ ή άνω του 4,3% του συνόλου των μετοχών της, έχοντας δαπανήσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τι θα μπορούσε να κάνει με το πακέτο αυτό ο όμιλος; Κατά βάση, είτε να το δώσει ως placement σε θεσμικούς, είτε να τις διαγράψει. Στο πρόσφατο όμως conference call η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως η πρόθεση της είναι να τις διαγράψει.

Ενδεχομένως ένα μέρος να δοθεί σε στελέχη (τύπου stock option), ωστόσο, το buyback είναι σε εξέλιξη και όταν έρθει η ώρα το πακέτο μετοχών θα διαγραφεί. Αυτό θα σημαίνει, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πρόσθετη αξία για τους μετόχους ενώ απομένει να φανεί αν η εν λόγω «λεπτομέρεια» αξιολογηθεί από τους αναλυτές σε εκθέσεις και τιμές στόχους που τυχόν θέσουν. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν βγει νέες ανακοινώσεις περί αγοράς ιδίων μετοχών.

Βέβαια, πέραν αυτού, ο όμιλος Mytilineos, όπως βέβαια και η μετοχή του, αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα stories της οικονομικής-επιχειρηματικής ζωής της χώρας, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η ισχυρή παρουσία του γκρουπ στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας (ΑΠΕ, θερμική κ.λπ.) και των μεταλλευμάτων, η διεκδίκηση διαγωνισμών στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στον χώρο των υποδομών και των απορριμμάτων (κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές αναφέρθηκε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευών, υποδομών και διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμη 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε pipeline έργων που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν), η παραπάνω από ικανοποιητική μερισματική πολιτική (μόλις πρόσφατα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης μεγεθών 2020 έγινε λόγος για παροχή μερίσματος 0,36 ευρώ, ήτοι μερισματική απόδοση κοντά στο 3% βάσει τιμής στο ταμπλό) προφανώς και αποτελούν λόγους που προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναλυτών.

Ωστόσο, πέρα από τα προφανή, υπάρχουν και κάποιες άλλες… παράμετροι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς για το buyback, «το θέμα αυτό δεν είναι για να περάσει απαρατήρητο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider