Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE στις ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE στις ΑΠΕ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και επίσημα η «πράσινη» σύμπραξη της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables, έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Έτσι, εντός των επόμενων λίγων ημερών, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables πρόκειται να υπογράψουν τη συμφωνία για τη σύσταση του κοινού επενδυτικού οχήματος, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος έως 2 GW (γιγαβάτ).

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η συμφωνία ήταν ήδη οριστικοποιημένη στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ενώ η υπογραφή της αναμένετο εντός της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Υπογραφή η οποία θα εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε τον Ιούνιο να ξεκινήσει να λειτουργεί το Joint Venture, στο οποίο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%. Στο κοινό σχήμα, κάθε εταιρεία θα εισφέρει από ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων ισχύος 1 GW, ενώ σε πρώτη φάση η χρηματοοικονομική στήριξη της κοινοπραξίας θα προέλθει αποκλειστικά από τη γερμανική εταιρεία.

Εκτινάσσεται το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ

Για την υλοποίηση των έργων έως 2 GW, το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη των μονάδων τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Μάλιστα, στόχος είναι η υλοποίηση των πρώτων σταθμών να ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ανάμεσα στα οφέλη της συνεργασίας για τον Όμιλο ΔΕΗ, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στις ΑΠΕ η γερμανική εταιρεία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως έργων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια στιγμή, μέσω της σύμπραξης η ΔΕΗ θα μπορέσει να ενισχύσει κατακόρυφα το χαρτοφυλάκιό της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, παράλληλα με τη σύμπραξη, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την ανάπτυξη των μονάδων που υλοποιεί αυτόνομα, με βάση τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για την επέκτασή της στον κλάδο. Έτσι, με δεδομένο ότι οι μονάδες που θα βρίσκονται σε λειτουργία από το τέλος του 2022 θα αγγίζουν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 500 MW, μέσα σε διάστημα λίγων ετών θα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους «παίκτες» στις ΑΠΕ.

«Παράθυρο» και για άλλες συμπράξεις

Η συμφωνία με την RWE είναι απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU), που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης αλλά και της ευρύτερης στροφής του ελληνικού Ομίλου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το MoU, τα δύο μέρη θα εξέταζαν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ διερευνά τη δυνατότητα συνεργασίας και με άλλες εταιρείες, προς την κατεύθυνση δημιουργίας κοινών σχημάτων δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ανάλογα MoU έχει υπογράψει με την EDP Renewables και τη Masdar Taaleri Generation (MTG).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider