Τράπεζες
05-02-2021 | 08:24

Alpha Bank: Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού από φέτος – Θετικοί οι εργαζόμενοι

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Alpha Bank: Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού από φέτος – Θετικοί οι εργαζόμενοι

Στην εφαρμογή ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, κατόπιν σύγκλισης απόψεων μεταξύ Διοίκησης και Συλλόγου εργαζομένων, προχωρεί η Alpha Bank.

H κίνηση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό μετασχηματισμού της Τράπεζας που βρίσκεται εν εξελίξει και ο οποίος ανακοινώθηκε από την Διοίκηση της Alpha Bank τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με το Project Galaxy, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του.

Το Σχέδιο Μετασχηματισμού (πελατοκεντρική ανάπτυξη, αναδιάρθρωση λειτουργικού μοντέλου και  οργανωτική αποτελεσματικότητα) υλοποιείται εντατικά σε επιμέρους πεδία δράσεων. Ο τρίτος πυλώνας – Οργανωτική Αποτελεσματικότητα – επικεντρώνεται στην υιοθέτηση μιας εντελώς νέας προσέγγισης ως προς την αναγνώριση και επιβράβευση της απόδοσης, με τρόπο αποτελεσματικό και αντικειμενικό, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ενός μοναδικού περιβάλλοντος εργασίας που προάγει την διαφορετικότητα, την μάθηση και την ανέλιξη, βελτιώνει την ικανοποίηση των εργαζομένων και λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση ταλέντου από την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης το οποίο, σύμφωνα με την Alpha Bank:
 
1) Εστιάζει στον συνεχή διάλογο και την διαφανή επικοινωνία, μέσα από την τακτική και ουσιαστική ανατροφοδότηση, με σκοπό την υποστήριξη του εργαζομένου στην επίτευξη των ομαδικών στόχων της Τράπεζας και στην ανάπτυξη και εξέλιξή του εντός του Οργανισμού.

2) Λειτουργεί με τρόπο αντικειμενικό και βάσει συμφωνημένων κριτηρίων αξιολόγησης.

3) Προωθεί την αξιοκρατική αποτύπωση της συνεισφοράς κάθε εργαζόμενου στη συνολική προσπάθεια, διασφαλίζοντας πως, εκτός από την πλειονότητα των εργαζομένων που επιτυγχάνουν τους στόχους τους, αναδεικνύονται  τόσο οι εξαιρετικές περιπτώσεις εργαζομένων που διακρίνονται για τις υψηλές επιδόσεις τους, όσο και οι περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν υποστήριξης και εκπαίδευσης προκειμένου η απόδοσή τους να φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
 
Το νέο σύστημα αξιολόγησης που τίθεται σε εφαρμογή από το τρέχον έτος συζητήθηκε αναλυτικά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τράπεζα, οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί στις αλλαγές. Η Τράπεζα θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων καθώς υλοποιείται το νέο πλαίσιο, ενώ τις επόμενες ημέρες με ευθύνη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού θα ξεκινήσει ενημέρωση του προσωπικού για τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο βασίζεται στην οργανωτική αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, την αναγνώριση και την παρακίνηση.

 

Θετική η ανταπόκριση των εργαζομένων
 

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank σημειώνει πως: «Το νέο σύστημα αξιολόγησης πρέπει να πετύχει. Δεν πρέπει να καταλήξει σε μία ανώφελη γραφειοκρατική διαδικασία ή σύγκρουση αξιολογητών – αξιολογούμενων. Σκοπός είναι: Η καθιέρωση αισθήματος δίκαιης μεταχείρισης, η συμμετοχή μας στην επίτευξη κοινών στόχων, η ανάπτυξη συμμετοχής, ενθουσιασμού και ικανοποίησης, πράγματα που από μόνα τους οδηγούν στην ανάπτυξη των εργαζομένων. Το σύστημα αξιολόγησης μίας επιχείρησης είναι ο καθρέπτης των αρχών και της φιλοσοφίας μίας σύγχρονης διοίκησης».

Αντιστοίχως, το έτερο σωματείο του Ομίλου (ΕΝ.Α.Σ Alpha - Εμπορικής) αφού υπενθυμίζει πως «η θέση μας δεν μπορεί παρά να είναι θετική όσον αφορά στην στήριξη των πλάνων της Διοίκησης, άλλο τόσο όμως είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στην βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Μια Τράπεζα σύγχρονη, ευέλικτη, πελατοκεντρική και αποδοτική δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε προσωπικό καταρτισμένο, εκπαιδευμένο και ικανοποιημένο από τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές του. Το τρίπτυχο: αξιοκρατία – αντικειμενικότητα – διαφάνεια, είναι το προαπαιτούμενο για να δημιουργήσει την αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης που χρειάζεται ο εργαζόμενος, όταν τίθεται ενώπιον μιας διαδικασίας αξιολόγησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.