Αποχωρεί από το «τιμόνι» της Amazon o Jeff Bezos

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποχωρεί από το «τιμόνι» της Amazon o Jeff Bezos

Αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon ο ιδρυτής Jeff Bezos και θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού Προέδρου.

Τα νέα ήρθαν μαζί με την ανακοίνωση των κέρδων του διαδικτυακού κολοσσού που ενισχύθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο και την άνοδο των πωλήσεων, για πρώτη φορά, πάνω από τα 100 δισ. δολάρια. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του 2020 ήταν προφανώς αρκετές για να πείσουν τον Bezos ότι ήρθε ή ώρα να βάλει κάποιον άλλον στο "τιμόνι".

Η αλλαγή, που θα λάβει χώρα το τρίτο τρίμηνο, θα φέρει στη θέση του CEO τον σημερινό επικεφαλής της μονάδας cloud computing Andy Jassy.

Στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 125,56 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στον μεγαλύτερο online λιανοπωλητή του κόσμου για τις εορταστικές τους αγορές, με τους αναλυτές να τις τοποθετούν χαμηλότερα, στα 119,7 δισ. δολάρια. Τα κέρδη σημείωσαν νέο ρεκόρ στα 7,2 δισ. δολάρια ή 14,09 δολ. ανά μετοχή από 6,47 δισ. δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Για το σύνολο του 2020, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 386,1 δισ. δολάρια, από 280,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος, καθώς το focus της Amazon στις online πωλήσεις και την ταχεία διανομή προϊόντων αλλά και οι υπηρεσίες cloud computing της Amazon Web Services έτυχαν πιο ευρείας αποδοχής όταν ο κορονοϊός ανάγκασε τους καταναλωτές να μείνουν στο σπίτι τους και τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν την τηλεργασία.

Ο Bezos, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από 27 χρόνια ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, ανέφερε σε σημείωμα προς τους υπαλλήλους πως θα συνεχίσει να ασχολείται με τις σημαντικές πρωτοβουλίες και νέες κινήσεις της εταιρείας αλλά πως πρέπει επίσης να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο και ενέργεια για να αφοσιωθεί στο Day 1 Fund, το Bezos Earth Fund, την Blue Origin, την The Washington Post και άλλα πράγματα που τον παθιάζουν.

Πρόσθεσε ότι "ποτέ πριν δεν είχα τόση ενέργεια και αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την απόσυρσή μου".

Ήδη από την αρχή της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές στρέφονταν ολοένα και περισσότερο στην Amazon για την αγορά οικιακών ειδών και ιατρικών προμηθειών. Ενώ τα φυσικά καταστήματα κατέβασαν ρολά η Amazon προσέλαβε περισσότερους από 400.000 επιπλέον εργαζόμενους και κατέγραψε διαδοχικά ρεκόρ κερδοφορίας.

Ο οικονομικός διευθυντής Brian Olsavsky δήλωσε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης ότι τα κόστη που απορρέουν από την πανδημία αναμένεται να ανέλθουν στα 2 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, από 4 δισ. δολάρια στο δ' τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider