Επενδύσεις: Γιατί η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα παραμένει στα αζήτητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις: Γιατί η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα παραμένει στα αζήτητα

Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα και τα άλλα φυτά μπορούν να απομακρύνουν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, οι περισσότεροι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή συμφωνούν ότι ούτε η ποσότητα δέντρων που μπορεί να φυτευτεί μπορεί να εξυπηρετήσει το φιλόδοξο αυτό στόχο, ούτε ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για αυτό επαρκεί. Απαιτείται συνδυασμός δράσεων και τεχνολογιών, κάποιες από τις οποίες ωστόσο ίσως να είναι ακόμη ακριβές.

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται προκειμένου να απομονώσει τον άνθρακα από τις εργοστασιακές εκπομπές, καθώς και για την απομάκρυνσή του από την ατμόσφαιρα. Όμως αυτή η τεχνολογία είναι ακριβή αποδυναμώνοντας τα πιθανά οικονομικά κίνητρα για την επένδυση σε μια τέτοια τεχνολογία.

Από την άλλη, ο Elon Musk προτίθεται να διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βραβεύσει την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

Η υπόσχεση αυτή του CEO ενός τεχνολογικού γίγαντα ίσως να περνούσε απαρατήρητη αν την αξιολογούσαμε με καθαρά οικονομικά κριτήρια (τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι 0,05% του πλούτου του Musk). Ωστόσο, έχει το δικό της ειδικό βάρος καθώς "ανοίγει τον δρόμο" για τέτοιες επενδύσεις.

«Η ανακοίνωση του Mασκ αντικατοπτρίζει την ωρίμανση του ιδιωτικού τομέα γύρω από την κλιματική αλλαγή και τις επενδύσεις », δήλωσε ο Julio Friedmann, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Γιατί να μην φυτέψουμε απλώς περισσότερα δέντρα;

Στο tweet του Musk η απάντηση από πολλούς υποστηρικτές της ανάληψης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν ότι θα ήταν καλύτερα να ξοδέψει τα χρήματά του για να φυτευτούν δέντρα. Υπάρχει άλλωστε μια διεθνής πρωτοβουλία, η1t.org, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση και ανάπτυξη ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων έως το 2030 για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η εκστρατεία αυτή διευθύνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Marc R. Benioff, μια επώνυμη φιλανθρωπική προσπάθεια που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Salesforce.

Αλλά ακόμη και το 1t.org γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει επενδύσεις σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στον περιορισμό των μελλοντικών εκπομπών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και η μείωση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο, αλλά θα απαιτηθεί αν συνδυάσουμε χιλιάδες διαφορετικές λύσεις », λέει ο Tom Crowther, καθηγητής στο ETH Zürich και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Εκστρατείας Trillion Tree της United Nation.

Το μέλλον της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα

Η τεχνολογία για τη δέσμευση άνθρακα υπάρχει και είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Ωστόσο, για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα;

Το πρόβλημα είναι οικονομικό, λέει ο Herzog. «Είναι φθηνότερο να εκλύεται [διοξείδιο του άνθρακα] στην ατμόσφαιρα», σημειώνει.

Η βελτίωση της τεχνολογίας θα μειώσει το κόστος αλλά ποτέ δεν θα το μηδενίσει. Ως εκ τούτου, ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα θα είναι άχρηστη αν ο κόσμος δεν είναι πρόθυμος να τιμολογήσει τον άνθρακα », δήλωσε ο Berend Smit, καθηγητής Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών στο Τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Στο μεταξύ, επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται για να βελτιώσουν τις τρέχουσες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider