ΥΠΕΝ: Στη Βουλή η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου και το καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Στη Βουλή η συμφωνία για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου και το καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου (IGB). Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κύρωση του καταστατικού του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum, EMGF).

Η Διακρατική Συμφωνία υπεγράφη στα τέλη του 2019 από τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ενώ έχει κυρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι από την Επιτροπή Ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης της όμορης χώρας. Σκοπός της είναι ο καθορισμός της προβλεψιμότητας των ταμειακών ροών κατά τον χρόνο λειτουργίας του IGB, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, θα κυρωθεί το καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που υπεγράφη στο Κάιρο τον Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider