Ελλάδα
19-01-2021 | 16:40

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Υψηλό κόστος για καταναλωτές και Δημόσιο από το «πάγωμα» του Δυτικού Διαδρόμου

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Υψηλό κόστος για καταναλωτές και Δημόσιο από το «πάγωμα» του Δυτικού Διαδρόμου

Σε κατάσταση «ομηρίας» βρίσκεται η ολοκλήρωση της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV (Δυτικός Διάδρομος) , ενός σημαντικού έργου του ΑΔΜΗΕ και απόλυτα κρίσιμου για την ευστάθεια και την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟ/ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, οι αντιδράσεις των μοναχών της Μονής Αγίων Θεοδώρων (Καλαβρύτων) για οπτική όχληση από δυο πυλώνες έχουν «μπλοκάρει» το έργο με αποτέλεσμα να παραμένουν ανενεργές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Πελοποννήσου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του Δυτικού Διαδρόμου έγινε σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έγκριση του αρμόδιου Δασαρχείου.  

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συνέπειες αυτής της εμπλοκής είναι ευρύτερες, με δεδομένο ότι όσο η συγκεκριμένη Γραμμή Μεταφοράς βρίσκεται εκτός λειτουργίας, το Δημόσιο χάνει έσοδα. Επίσης, σημαντικές είναι οι απώλειες αφενός για τη ΔΕΗ που λειτουργεί τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης σε χαμηλή ισχύ (και όχι στην πλήρη ισχύ των 850 MW) και αφετέρου για τις επενδύσεις ΑΠΕ που σχεδιάστηκαν και βρίσκονται σε «αναμονή». 

Παράλληλα, σημειώνει η ΓΕΝΟΠ, η συνεχιζόμενη ρευστότητα θέτει σε κίνδυνο και υπονομεύει διαρκώς (όσο δεν καθυστερεί η ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου) την εφαρμογή του target model στην εγχώρια αγορά ενέργειας.  

«Ήδη, οι καθυστερήσεις προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις κι ένα κόστος σημαντικά δυσανάλογο από την υποτιθέμενη οπτική όχληση δύο πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση 470 μέτρων από την Ιερά Μονή. Όταν, σε όλο τον κόσμο τα δίκτυα Μεταφοράς δεν είναι… αόρατα! Επίσης, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τόσο στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης αλλά πολύ περισσότερο στη Δυτική Μακεδονία είχαμε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετακινήσεις ολόκληρων οικισμών και χιλιάδων κατοίκων για "λόγους δημοσίου συμφέροντος". Και δεν είναι σχήμα λόγου ότι αρκετά χωριά "σβήστηκαν" από τον χάρτη!

Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση των καταναλωτών και η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν να αγνοηθούν γιατί "όταν κάποιος χάνει, τότε κάποιος άλλος κερδίζει" και δυστυχώς εξαιτίας της επίμονης χρήσης ενδίκων μέσων από τις μοναχές ωφελούνται συγκεκριμένα συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση.   

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.