Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος βαραίνει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος βαραίνει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων

Η οικονομική ζημιά που κινδυνεύουν να υποστούν πολλές επιχειρήσεις λόγω των φυσικών καταστροφών είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ιαπωνίας σύμφωνα με στοιχεία της Moody's.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's αναφέρει ότι 18 τομείς έχουν συνολικό χρέος 7,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με «υψηλή εγγενή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους», όπως πυρκαγιές, καταιγίδες και άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο δύο χώρες έχουν ΑΕΠ που ξεπερνά αυτό το μέγεθος. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ενώ η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει ΑΕΠ περίπου 5 τρισ. δολαρίων.

Για την Moody's, οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές κατά την αξιολόγηση της πιστoληπτικής τους ικανότητας. «Η αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες, κινδύνους για τον τοπικό πληθυσμό και περιβαλλοντικές ζημίες», έγραψαν οι αναλυτές σε μια έκθεση 53 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Η Moody's δεν προσδιορίζει τις εταιρείες ή τα έθνη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς.

Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος θα χάσουν χρήματα εάν η κλιματική αλλαγή χτυπήσει τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία σε βαθμό τέτοιον που να υπονομεύσει την ικανότητα μιας εταιρείας να εξοφλήσει το χρέος.

Όσον αφορά στην ευπάθεια στο περιβάλλον, επτά από τις 18 βιομηχανίες που αξιολογήθηκαν έχουν συνολικά πιστωτικά αποτελέσματα «πολύ υψηλού ή υψηλού κινδύνου» και οι υπόλοιποι έχουν «μέτριο πιστωτικό κίνδυνο», δήλωσε ο Moody’s. Οι εταιρείες που κινδυνεύουν περισσότερο έχουν υψηλή συγκέντρωση πολύτιμων φυσικών περιουσιακών στοιχείων σε περιοχές που θεωρούνται ευάλωτες. Αυτά περιλαμβάνουν άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χημικές ουσίες και αφορούν στην εξόρυξη, τη ναυτιλία και σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών που επλήγησαν οικονομικά πέρυσι από την κλιματική αλλαγή, με ζημίες 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αξιολόγηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων της Christian Aid, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που καταπολεμά την παγκόσμια φτώχεια.

Οι περιβαλλοντικοί πιστωτικοί κίνδυνοι αυξάνονται καθώς «η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προχωρά με ταχείς ρυθμούς και οι αρνητικές επιπτώσεις της φυσικής κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο εμφανείς», δήλωσε ο Moody's «Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν αυξανόμενη σημασία για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider