Στον «αέρα» το λιανεμπόριο με φόντο τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» το λιανεμπόριο με φόντο τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων
Η αναστολή του click away είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει μία εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η τελική απόφαση ωστόσο σχετικά με το τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα δεν έχει ληφθεί ακόμα, με τους εμπόρους να περιμένουν με αγωνία τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η αγορά εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων από την προσεχή Δευτέρα.

Η αναστολή του click away είχε μεν ανακοινωθεί για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η τελική απόφαση ωστόσο σχετικά με το τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα δεν έχει ληφθεί ακόμα ενώ και οι σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες» και πως αναμένεται η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και κατόπιν η εισήγηση από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σχετικά για το άνοιγμα της αγοράς ενέτειναν την ανησυχία των εμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται να ενημερωθούν αύριο τελικά μετά και την συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Πάντως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο insider.gr εκτιμά ότι τελικά το click away θα επανέλθει τη Δευτέρα στα καταστήματα και σε δεύτερο χρόνο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση ώστε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν κι άλλοι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνονται οι αγορές.

Ο εμπορικός κόσμος, χαρακτηρίζει καταστροφικό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις με τα καταστήματα να μην έχουν ούτε τη δυνατότητα εφαρμογής του click away, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση μετά και την απώλεια περίπου 2 δισ. ευρώ από τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. Με τον μεγάλο όγκο των εμπορευμάτων τους να παραμένει αδιάθετο όλο το προηγούμενο διάστημα, οι έμποροι επαναλαμβάνουν μεν ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από το click away, ώστε να καλύψουν τις απώλειες και να διασωθεί ο τζίρος των εκπτώσεων, εκτιμούν ωστόσο ότι είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με κάποιον τρόπο οι επιχειρήσεις του όπως έγινε και στις γιορτές.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα δεδομένα που έχει συλλέξει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το πώς λειτούργησε το click away κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου δείχνουν πως «η κατάσταση δεν ήταν καλή με την έννοια να καλυφθούν οι απώλειες που υπήρχαν ωστόσο το μέτρο που έθεσε η κυβέρνηση είχε θετικά αποτελέσματα για να βοηθήσει κάπως -λιγότερο ή περισσότερο- όλη την επιχειρηματικότητα».

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από 13 έως 31 Δεκεμβρίου οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο εκτός τροφίμων αυξήθηκαν από το – 59% που ήταν, στο – 40%. Υπάρχουν μάλιστα κλάδοι, όπως επεσήμανε, που βοηθήθηκαν, όπως για παράδειγμα τα βιβλιοπωλεία που καταγράφηκε αύξηση 76% αλλά και κλάδοι όπως τα αξεσουάρ, τα καλλυντικά και τα φαρμακεία. «Μείωση υπήρξε σε σχέση με πέρσι, αλλά σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πλέον τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου αλλά και των καταναλωτών στρέφονται στην αυριανή εισήγηση των λοιμωξιολόγων και στην απόφαση που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση σχετικά με το εάν θα λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς η αγορά στην πρεμιέρα των εκπτώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider