Ο Τιτάνας, η μετοχή και οι προσδοκίες από τη νέα γενιά έργων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τιτάνας, η μετοχή και οι προσδοκίες από τη νέα γενιά έργων

Για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός η μετοχή του Τιτάνα βρίσκονταν σε μια φάση συσσώρευσης στα επίπεδα των 14 ευρώ, κατά βάση μεταξύ 13,7 και 14,1 ευρώ, πριν δώσει με την «είσοδο» του 2021 μια αντίδραση που βέβαια, για την ώρα δεν έχει δείξει σημάδια κατοχύρωσης καθώς ο τίτλος επέστρεψε στη «βάση» του.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή την πρόσκαιρη αυτή προσπάθεια του τίτλου να επιχειρήσει μια ανοδική διαφυγή, σε χρηματιστηριακούς κύκλους επανήλθε το θέμα των προσδοκιών για την ισχυρή τσιμεντοβιομηχανία, η οποία ποντάρει στη νέα γενικά έργων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Όπως άλλωστε, ο όμιλος έχει «δηλώσει» και σε σχετικές ανακοινώσεις (π.χ. μεγέθη 9μήνου 2020), οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν πιο εντατικά το 2021.

Η χώρα θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο αμέσως μέσω των έργων υποδομής όσο και εμμέσως, χάρη στις ενισχύσεις οι οποίες θα διοχετευθούν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Κατά συνέπεια, σε έναν σημαντικό βαθμό ο Τιτάνας περιμένει δυναμικό rebound τουλάχιστον για τα προσεχή έτη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην εγχώρια ζήτηση, καθώς μια σειρά από projects, όπως το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οδικοί άξονες, το Ελληνικό, η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα μεγέθη της εισηγμένης κατά τα επόμενα χρόνια.
Προφανώς στον όμιλο αναμένουν καλά νέα και από τις ΗΠΑ, όπου το πλήθος των προς εκτέλεση έργων υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, ενισχυμένη από τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα χαμηλά αποθέματα κατοικιών προς πώληση και μια σειρά κατασκευαστικών έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω από κονδύλια για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της χώρας για έργα υποδομής.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος πέρυσι προχώρησε και στην επιτυχημένη διάθεση εγγυημένων ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75% για να αποπληρώσει το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου που λήγει το 2021. Προς τα τέλη του 2020, η Eurobank Equities είχε βάλει τον πήχη για τη μετοχή στα 16,8 ευρώ, ενώ η Χρυσοχοϊδης έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 16,3 ευρώ.
Πάντως, πέραν της πρόσφατης αναλαμπής, που μένει να φανεί όμως αν επιβεβαιωθεί, ο τίτλος του Τιτάνα «πέρασε» μεγάλο μέρος του 2020 στην περιοχή των 10,2 με 11,2 ευρώ, έχοντας χαμηλό 12μήνου στα 8,7 ευρώ και υψηλό στα 14,4-14,5 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider