Ελλάδα
17-11-2020 | 10:27

Equinor - Πετρέλαιο: Δύο χρόνια νωρίτερα θα φθάσουμε στο peak της ζήτησης

Μοιράσου το
Equinor - Πετρέλαιο: Δύο χρόνια νωρίτερα θα φθάσουμε στο peak της ζήτησης

Στη διετία 2027-2028 τοποθετεί το peak της ζήτησης η πετρελαϊκή εταιρεία Equinor δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Αν και δεν υπάρχει συμφωνία για το πότε θα κορυφωθεί η ζήτηση πετρελαίου, οι προσδοκίες επηρεάζουν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών να διερευνήσουν και να αναπτύξουν νέους πόρους.

«Οι προηγούμενες παραδοχές οι οποίες τοποθετούσαν το peak της ζήτησης γύρω στο 2030 μπορεί να αμφισβητηθούν», δήλωσε η Equinor στην ετήσια ενεργειακή προοπτική της.

Η Equinor βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να επιστρέφει στα προ πανδημιας επίπεδα (των 100 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα) έως το 2025 και να πέφτει στα 88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050, στο βασικό σενάριό της.

Οι περιορισμοί της προσφοράς που οφείλονται σε υποεπενδύσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αύξηση της ζήτησης στο μέλλον, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις κατά περίπου 30% φέτος, ανέφερε η εταιρεία.

«Η συνέπεια μπορεί να είναι ότι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που θεωρήθηκαν νωρίτερα ότι ήταν ανακτήσιμα δεν θα αναπτυχθούν», πρόσθεσε ο Equinor.

Η μείωση της προσφοράς πετρελαίου λόγω των χαμηλών επενδύσεων θα μπορούσε να μετατοπίσει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου γύρω στο 2027-2028, ανέφερε η εταιρεία.

Η Equinor δήλωσε ότι ο COVID-19 επέβαλε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και οι περιορισμοί στα ταξίδια μπορούν να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο και να επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, ενώ η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιταχυνθεί.

«Είναι πιθανό ότι η ζήτηση για καύσιμα των αερομεταφορών να υποφέρει για πολλά ακόμη χρόνια, καθώς η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει μόνιμα τη συχνότητα με την οποία πετάμε», δήλωσε στις προοπτικές.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.