Κορκίδης: Για να ξανανοίξει η αγορά τον Δεκέμβριο θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορκίδης: Για να ξανανοίξει η αγορά τον Δεκέμβριο θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης
«Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από τον τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς».

«Τα οικονομικά μέτρα είναι "φιλότιμα" και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από τον τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την επάρκεια των οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.

Ενώ πρόσθεσε πως: «Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μία βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το ημερήσιο κόστος ενός καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκατ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το δεύτερο lockdown εκτιμώνται στα 2,5-2,7 δισ. ευρώ και οι "παγωμένες οφειλές" από τα συνολικά 156 δισ. ευρώ του χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ. Τα οικονομικά μέτρα είναι "φιλότιμα" και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι ισόποσο της οικονομικής ζημιάς από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε καλύπτει το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ό,τι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ της χριστουγεννιάτικης αγοράς», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «ειδικότερα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που κλείνουν και εργαζόμενους σε αναστολή, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, είναι τα ακόλουθα:

  • Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που κλείνουν μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης και παίρνουν επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ αναλογικά με τις ημέρες αναστολής.
  • Επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας δεν πληρώνουν ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου και θα αποπληρωθεί σε δόσεις.
  • Οι εταιρείες σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου, αλλά στο τέλος της ρύθμισης.
  • Εργαζόμενοι σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για τον Νοέμβριο και να τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την ΕΕΤ μέχρι το τέλος του έτους.
  • Οι εταιρείες στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% με καταβολή του 1/3 της μείωσης στους ιδιοκτήτες.
  • Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπαίνουν όλες οι κλειστές εταιρείες και λαμβάνουν κατ' ελάχιστο 2.000 ευρώ χωρίς επιστροφή του 50%.
  • Σχεδιάζεται παράταση στη πληρωμή των επιταγών κλειστών εταιρειών.

Στο ερώτημα εάν επαρκούν τα μέτρα για τις "κλειστές" επιχειρήσεις, η απάντηση είναι όχι, αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μίας επιχείρησης, αλλά για να σε στηρίξουν να μπορέσεις να ξανανοίξεις και τον Δεκέμβριο θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider