ΔΕΗ: Μεταβίβαση λιγνιτικών εκτάσεων σε SPV λόγω απολιγνιτοποίησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Μεταβίβαση λιγνιτικών εκτάσεων σε SPV λόγω απολιγνιτοποίησης
Η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει μια σειρά κινήτρων ώστε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές στις λιγνιτικές περιοχές.

Το κόστος της αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ, μετά το τέλος του λιγνίτη, είναι τεράστιο για την επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση της πιο οικονομικής για εκείνη λύσης. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγής, η διοίκηση της ΔΕΗ, με τη συνδρομή του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και του κ. Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος είναι συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, επεξεργάζονται έναν σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διατηρήσει όσες εκτάσεις απαιτεί η υλοποίηση των σχεδίων της για εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας ενώ η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της να μεταβιβαστεί σε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) του Δημοσίου προκειμένου να αξιοποιηθεί.

Επιπλέον, το κόστος της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των εδαφών σε περιοχές λιγνιτωρυχείων διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), να τεθεί ως προτεραιότητα, με βάση και την αρχή της εγγύτητας, η αξιοποίηση των εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων των υλικών που προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες (απαλλαγμένων από επικίνδυνες ουσίες και υλικά, απόβλητα μετάλλων, πλαστικών, υαλοπινάκων, κεραμικών, ξύλων, πορσελάνης κ.λπ.) στις αποθέσεις των ορυχείων για την αποκατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης:

Με τον τρόπο αυτό, θα εφαρμόζεται η βασική προτεραιότητα στην ιεράρχηση των αποβλήτων, που είναι η πρόληψη δημιουργίας τους, καθώς τα υλικά αυτά θα αποτελούν και χρήσιμες πρώτες ύλες. Επιπλέον λόγω των πολύ μεγάλων ποσοτήτων υλικών που αναμένεται να προκύψουν από την αποκατάσταση εδαφών και εγκαταστάσεων, το κόστος για την εναλλακτική διαχείρισή τους ως απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) από Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, εκτιμάται ότι θα είναι απαγορευτικό για τη ΔΕΗ.

Επίσης, η διοίκηση της επιχείρησης έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ την περαιτέρω επίσπευση της δημιουργίας και οργάνωσης Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για την παύση της ιδιαίτερα κοστοβόρας εξαγωγής των επικίνδυνων αποβλήτων στο εξωτερικό για διάθεση. Γι΄ αυτό προτείνει έως την ολοκλήρωση αυτών των υποδομών, να μην υπάρχει το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο (βάσει της εγκυκλίου 13141/11.03.2016) για την προσωρινή αποθήκευση στον χώρο του παραγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλειδί για την επιτυχία της απολιγνιτοποίησης είναι το κόστος της και τα διαθέσιμα κονδύλια. Η Ελλάδα ευελπιστούσε ότι θα έπαιρνε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης περί τα 2,4 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια απολιγνιτοποίησης στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη τα οποία πλέον έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου ένα δισ. ευρώ, βάσει των ευρωπαϊκών επιλογών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει μια σειρά κινήτρων ώστε να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές στις λιγνιτικές περιοχές, όπως απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδοτική κάλυψη του μισθολογικού κόστους, φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider