Χρήστος Μεγάλου: Ο άνθρωπος που «γύρισε» την Τράπεζα Πειραιώς

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρήστος Μεγάλου: Ο άνθρωπος που «γύρισε» την Τράπεζα Πειραιώς
Η ανανέωση της θητείας του ως CEO, η πορεία μέχρι σήμερα και οι νέες προκλήσεις

Ήταν 8 Μαρτίου του 2017, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Χρήστο Μεγάλου ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας. Και πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου του 2020, η θητεία του ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια, με το Διοικητικό Συμβούλιο να δίνει εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό του.

Για όσους παρακολουθούν τα τραπεζικά δρώμενα, η ανανέωση της θητείας δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης θητείας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Όμως, ο Χρήστος Μεγάλου είχε δείξει ήδη από την θέση του CEO της Eurobank –που κατείχε πριν αναλάβει το «τιμόνι» της Πειραιώς- ότι είναι μαθημένος στις προκλήσεις.

Και η αλήθεια είναι ότι το Μάρτιο του 2017 τα πράγματα στην Τράπεζα Πειραιώς μόνο εύκολα δεν ήταν. Με νωπές ακόμη τις μνήμες αλλά και τις πληγές των capital controls, και την τράπεζα να έχει μείνει ουσιαστικά ακέφαλη για περισσότερο από ένα χρόνο, πολλοί μιλούσαν για “mission impossible”.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δυσλειτουργίες του παρελθόντος αλλά και κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό τρίπτυχο, το οποίο απειλούσε να «τινάξει στον αέρα» το οικοδόμημα, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Η Agenda 2020

Η απάντηση του Χρήστου Μεγάλου ήταν η σύλληψη και η υιοθέτηση της φιλόδοξης “Agenda 2020”, ενός πλάνου που είχε ως σκοπό την πλήρη αναδιοργάνωση της τράπεζας, το πέρασμα στην κερδοφορία και το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων.

Όταν παρουσιάστηκε στον 6ο όροφο των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στην οδό Αμερικής, η αντίδραση ήταν θετική αλλά και επιφυλακτική. Ήταν η πρώτη φορά που χρηματοπιστωτικό σύστημα παρουσίαζε τόσο λεπτομερές πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, αλλά και των «αμαρτιών» του παρελθόντος. Όμως, οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους σχολίαζαν ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξο.

Εντούτοις, σε πείσμα όσων την αμφισβήτησαν, η “Agenda 2020” υλοποιήθηκε ένα έτος νωρίτερα και επικαιροποιήθηκε ως “Agenda 2023”.

Ανάμεσα στις κινήσεις που άλλαξαν την τράπεζα ήταν σίγουρα η κεφαλαιακή ενίσχυση, με την Πειραιώς να εκδίδει ομολογιακό tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, στην πρώτη έκδοση από 2008. Ακολούθησαν άλλα 500 εκατ. ευρώ το 2020, αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, οι οποίο έσπευσαν να υπερκαλύψουν τις εκδόσεις.

Η δεύτερη κίνηση-ματ στην τραπεζική σκακίερα ήταν η συμφωνία με την Intrum για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Η συμμαχία της Πειραιώς με έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως όχι μόνο ενίσχυσε κεφαλαιακά την τράπεζα, αλλά έδωσε και νέα πνοή στον τρόπο διαχείρισης των NPL’s/NPE’s. Πλέον η διαδικασία γίνεται με διεθνή τεχνογνωσία και πρότυπα, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σταθερή μείωσή τους το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, το τρίπτυχο των κινήσεων συμπλήρωσε η σταθερή χρηματοδότηση της οικονομίας με νέα δάνεια, βελτιώνοντας την κερδοφορία αλλά και επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό ρόλο της τράπεζας απέναντι στην κοινωνία. Έχοντας ως όπλο την ενίσχυση των καταθέσεων, που την προίκισε με επιπλέον ρευστότητα, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ, ευθυγραμμισμένες με τον ετήσιο στόχο για 5 δισ. νέα δάνεια το 2020. Αντίστοιχα, το 2019 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφθασαν τα 4,1 δισ. ευρώ με την τράπεζα να δίνει «ζεστό χρήμα» στην οικονομία.

Και βέβαια, όλα αυτά θα ήταν αδύνατα χωρίς μια πολύ ισχυρή διοικητική ομάδα. Μια από τις κομβικές αλλαγές που έφερε ο νέος CEO ήταν η αναπροσαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης. Με κορυφαία στελέχη από την αγορά αλλά και εσωτερικές αναβαθμίσεις, η Τράπεζα Πειραιώς έχει τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει μια εξαιρετικά συμπαγή αλλά και ανταγωνιστική πρώτη γραμμή στελεχών.

Οι προκλήσεις που έρχονται

Ομάδα που θα δοκιμαστεί, όπως βέβαια και ο ίδιος ο Χρήστος Μεγάλου, ενόψει των νέων, μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε τα δεδομένα παγκοσμίως, αλλάζοντας τις προτεραιότητες αλλά και το ρόλο των τραπεζών.

Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς καλείται από τη μία να διαχειριστεί τη σωστή διάθεση ρευστότητας στην οικονομία και από την άλλη τον «εφιάλτη» μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, σχεδιάζει και το δικό της σχέδιο τιτλοποιήσεων, προκειμένου να διαγράψει τα κόκκινα δάνεια από τον ισολογισμό της, διαμορφώνοντας παράλληλα το σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα, με βάση τα νέα δεδομένα.

Για όσους γνωρίζουν όμως τον κ. Μεγάλου, οι προκλήσεις αυτές είναι «βούτυρο στο ψωμί του». Ο άνθρωπος που διατέλεσε CEO τράπεζας για τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει αποδείξει –σε μεγάλες φουρτούνες- ότι είναι πολύ καλός καπετάνιος. Και η ανανέωσή της θητείας του σε αυτή την εξαιρετική συγκυρία αποτελεί επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider