Παιδότοποι: Τι περιμένουν για την επαναλειτουργία τους

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιδότοποι: Τι περιμένουν για την επαναλειτουργία τους
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά στα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητο να ληφθούν ώστε οι επιχειρήσεις να ανοίξουν ομαλά.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα 15 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες παιδοτόπων όλης της χώρας προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις, όπως λέει στο insider.gr o Άρης Σκοτίδας, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Παιδοτόπων Αττικής, είναι πλέον έτοιμες να ανοίξουν λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ωστόσο αναμένουν την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, να θέσει τους όρους με τους οποίους θα λειτουργούν.

Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο διήμερο ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά στα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητα ώστε οι επιχειρήσεις να ανοίξουν ομαλά.

Άλλωστε στους συγκεκριμένους χώρους βρίσκονται παιδιά πολύ μικρής ηλικίας και είναι δύσκολο να τηρηθούν μέτρα αντίστοιχα με τους υπόλοιπους χώρους, όπως για παράδειγμα αυστηρές αποστάσεις στα παιχνίδια. Έτσι, εκτός από την απαραίτητη απολύμανση των χώρων, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να οριστεί συγκεκριμένος αριθμός παιδιών ανάλογα με τα τ.μ. της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 800 συνολικά, απασχολούν περίπου 6.500 εργαζόμενους και λειτουργούν σε ποσοστό πάνω από 90% σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους.

Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Με τα καταστήματά τους να έχουν μείνει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες κλειστά και το καλοκαίρι να θεωρείται «νεκρή» περίοδος, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία μέτρα στήριξης για τη βιωσιμότητά τους.

Ο κ. Σκοτίδας μάλιστα επισημαίνει ότι ενώ αρχικά οι ιδιοκτήτες παιδοτόπων είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ, στη συνέχεια εξαιρέθηκαν και δόθηκε μόνο στους εργαζόμενους.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζήτησαν μεταξύ άλλων: Να συμπεριληφθεί ο κλάδος στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις και να δοθούν οι ελαφρύνσεις που ισχύουν για αυτές τις επιχειρήσεις, δικαίωμα αναστολής μέχρι του 60% των εργαζομένων, μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και διατήρηση της μείωσης του 40% των ενοικίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider